Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzası bulunan 'İrtica ile mücadele eylem planı'nın ortaya çıkmasından sonra ilk kez açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, belgenin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan 3 kez istendiğini ancak fotokopisinin gönderildiğini bildirdi. Belgede imzası bulunan Albay Dursun Çiçek için savcılardan tebligat gelmediğini söyleyen Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, “İfade için istenen personeli verdik, veririz” dedi.

BELGENİN ASLINI 4 KEZ İSTEDİK

Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Genelkurmay haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Askeri Savcılık tarafından, “İrtica ile mücadele eylem planı” iddiaları ile ilgili yürütülen soruşturma hakkındaki sorular üzerine Tuğgeneral Çubuklu, soruşturmanın halen devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Askeri Savcılık delil niteliğindeki belgenin aslını İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan üç kez istemiştir. Birincisinde fotokopisi gelmiştir. Diğerlerinde cevap gelmemiştir.”

TALEP MEVZUATA UYGUN

Çubuklu, mevzuatlar kapsamında, Askeri Savcılığın, aynen Cumhuriyet Savcılığı gibi yapmakta oldukları soruşturma ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi gerek kamu görevlilerinden gerekse özel kuruluşlarından istemekle yetkili olduğunu söyledi. Kendilerinden bilgi ya da belge talep edilen kamu görevlilerinin de bunlara en kısa sürede cevap vermekle yükümlü olduklarına dikkati çeken Tuğgeneral Çubuklu, “Ancak, var olduğu iddia edilen ıslak imzalı belge henüz Askeri Savcılığa gönderilmemiştir. Bu nedenle belgenin tekrar aslının gönderilmesi istenmiştir” diye konuştu.

ÇİÇEK İÇİN TEBLİGAT GELMEDİ

Belgede imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'in İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından davet edilip edilmediği yönündeki soruya, Tuğgeneral Çubuklu şu cevabı verdi: “Dursun Çiçek davet edilmedi, bize henüz böyle bir tebligat gelmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri, yargı makamlarından, gerek savcılıktan gerekse mahkemelerden gelen her türlü soruya, çağrıya anında cevap vermektedir. Bunun dışında söylenenlerin hepsi maalesef çıkarılan haberlerdir. Bununla ilgili bir tebligat yoktur.”

TALEPLERİ YERİNE GETİRİYORUZ

Çubuklu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Darbe Andıcı'yla ilgili soruşturma kapsamında bazı askerlerin ifadelerinin alınması için gönderilmediği iddialarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Bizden istenen her türlü talebi yerine getiriyoruz. Gönderilmesi gerekiyorsa gönderiyoruz. İsterlerse tekrar gönderiyoruz. Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik. Ara ara giden var. Böyle bir şey söz konusu olamaz”

'Açığa almak' için dava açılmış olmalı

Albay Dursun Çiçek, Albay Cemal Temizöz gibi haklarında soruşturma süren bazı askeri personelin açığa alınmamasıyla ilgili soruları da cevaplayan Tuğgeneral Çubuklu, hukuken, yüz kızartıcı, cinayet gibi suçlar dışında 'geçici olarak işten el çektirme' ve 'açığa alma' şeklinde iki uygulama olduğunu anlattı. Her suç isnat edilen şahsın açığa alınması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Çubuklu Kara, deniz, hava birliklerine mensuplar için Milli Savunma Bakanlığı'nın, Jandarma personeli için ise İçişleri Bakanlığı'nın açığa almakla yetkili olduğunu belirtti. Çubukçu açığa alma işlemi içinde suçlanan personel hakkında iddianamenin hazırlanması ve dava açılması gerektiğini anlattı./yeni şafak