Genelkurmay'ın Aktütün baskını açıklamaları iddia sahibi Taraf gazetesini tatmin etmedi. Taraf, açıklamaların sorulara cevap olmadığını yazdı.

İşte Taraf'ın Genelkurmay'a 'Yanıt-haberi':

Kara Kuvvetleri Komutanı Taraf'ın Aktütün haberlerini ayrıntılara boğup yalanlarken bile neler itiraf etti ama, şu soruların cevabını yine vermedi. Ağır silahlı 150 PKK'lıyı nasıl tespit edemediniz? Keritepe'deki hareket sizi neden uyarmadı? Hani Taraf'ın görüntüsü Aktütün'den değildi? Ve asıl soru: O 17 çocuğun ölmesini niye önlemediniz?

• Ağır silahlı 150 PKK'lıyı nasıl tespit edemediniz?

Cevabı Koşaner'in dünkü açıklamasında itiraf olarak var aslında: İlk çatışma geceyarısı oldu. 03.10'a kadar sürdü, başka görüntü almadık. 12'de keşfe çıkıldı. 10 saat sonra iyi gizlenmiş 150 teröristin yoğun ateşi altında kaldık.

• Keritepe'deki hareket sizi neden uyarmadı?

Koşaner, o gün İHA görüntüleriyle Keritepe'de 07.54'te hareketlilik saptandığını ilk kez dün açıkladı. Ama şunun cevabı yok: Bu sizi uyarmadı mı? Bu hareketliliğin baskınla ilişkisi yoksa neden tam dokuz saat sonra orayı vurdunuz?

• Hani Taraf'ın görüntüsü Aktütün'den değildi?

Koşaner Taraf'ın yayınını ilk kez doğruladı: "İHA 13.58'de Aktütün'ü izlemeye başladı ve iki saat görüntü aldık." Taraf da bunu yazmıştı: Aktütün baskını, İHA görüntüleri aracılığıyla öncesinde ve baskın sırasında naklen izlendi.

• Ve asıl soru: O 17 çocuğun ölmesini niye önlemediniz?

Aktütün o güne kadar tam dört kez basılmıştı. Jandarma raporları, İHA görüntüleri bölgede yeni bir baskını haber veriyordu. Korunamadığını Koşaner'in de itiraf ettiği karakolu neden orada tuttunuz, 17 çocuk kimin kurbanı oldu?

Orgeneral Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Aktütün olayının nasıl meydana geldiğine ilişkin bilgiler verdi. Koşaner, Aktütün olayına ilişkin Bayraktepe ve diğer bölgelere kuvvet tahsisi, ateş planları, sevk ve idarenin askeri esaslara uygun şekilde yapıldığını, İkinci Ordu Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında herhangi bir eksiklik saptanmadığını bildirdi. Orgeneral Koşaner, basında yer alan ''insansız hava aracı'' görüntülerinin hiçbirinin Aktütün olayına ilişkin emare teşkil etmediğini ifade etti.

GÖRÜNTÜLER HER ZAMAN ALINIYOR • Taraf'ta yayımlanan İHA görüntülerinin Aktütün karakoluna yönelik bir eylemin emareleri olamayacağını belirten Orgeneral Koşaner, bu İHA görüntülerini tek tek ele alarak, nereye ait olduklarını ve ne ifade ettiklerini açıkladı. Orgeneral Koşaner, 5 Eylül 2008 tarihli görüntüde, "Kandil'de tespit edilen 80 kişinin Hakkari Şemdinli bölgesine hareket ettiğinin'' iddia edildiğini anımsatarak, Kandil bölgesine devamlı hareket olduğunu, İHA'ların bölgeye her gidişinde benzer görüntülerin alındığını anlattı.

GÖRDÜK AMA BEKLEDİK • Orgeneral Koşaner, 3 ekim tarihli saat 08.35'e ait görüntüye dayanılarak Aktütün'e 25 kilometre mesafedeki bölgenin teröristlerce mayınlandığının öne sürüldüğünü belirterek, Irak'ın kuzeyindeki Keritepe'nin karakol emniyet mevzilerine kuş uçuşu mesafesinin 17.5 kilometre olduğunu, şu anda en etkili havanın mesafesinin 8.5 kilometre olduğunu söyledi.

Orgeneral Koşaner, ''Bununla beraber bu görüntü sürekli takip edilmiş, terörist miktarının artması beklenmiş, 3 Ekim saat 16.58'de, iki F-16 uçağımız tarafından isabetli olarak vurulmuştur.

İHA'YI BİZ ÇAĞIRDIK • Koşaner, 3 Ekim günü saat 13.00'den sonra Aktütün Karakolu üzerinden alınan görüntünün doğru olduğunu ifade ederek, saat 13.04'te eylemin başladığını, teröristlerin yerlerinin tespit etmek için İHA'nın eylem bölgesine kendileri tarafından getirildiğini bildirdi.

KÖYLÜLER EKİN EKİYOR • Orgeneral Koşaner, 2 Ekim, 09.00-09.30 saatleri arasında alınan görüntülerin Şemdinli-Umurlu köyü, sınırın hemen Irak tarafındaki Ziki köyünün güneyine ait olduğunu söyledi. Bölgenin Aktütün'e kuş uçuşu 23.5 kilometre mesafede olduğunu ifade eden Orgeneral Koşaner, boş olan Ziki köyünün bahçelerinin daha güneydeki köylerden gelen köylüler tarafından sınır birliklerinin bilgisi dahilinde ekilip biçildiğini anlattı.

DAĞLICA UZAK • Koşaner, Taraf'ın haberinde geçen Mezi deresinde 25-30 katırın bekletildiği yerin, belirtilen koordinata göre Aktütün'e 125 km mesafede, ismi Mezi olan başka bir dereye ait olduğunu söyledi. Koşanar, Aktütün ile Dağlıca arasında coğrafi bir bağlantı bulunmadığını da bildirdi.

EYLEM EMARESİ YOK • "35 teröristin altı katırla Çukurca'ya geldiği ve diğer gruplarla birleşerek bölgedeki askeri birliklere eylem kararı aldıkları'' duyumu için Koşaner, Aktütün ile ilişkilendirilmesini yanlış bulduğunu söyledi. 2 Ekim tarihinde 32 PKK'lının füze ve havanlarla Hakkari'nin Karanlıkdağ bölgesinde mevzi hazırlığında olduğuna ilişkin ise Koşanar, 88 km mesafe uzaklıktaki bu hareketliliğin Aktütün saldırısına emare kabul edilemeyeceğini söyledi.

ASKERİ TAKTİĞE UYGUN • Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Bayraktepe'de meydana gelen olayın her safhası incelendiğinde, tertiplenme ve uygulamanın askeri teknik ve taktiğe uygun olduğunun görüldüğünü bildirdi.

SALDIRI ÖNCESİ GÖRÜNTÜ ALDIK • 2-3 ekim gecesi PKK'lılara ait ilk görüntüleri, tam gece yarısında, Bayraktepe'nin batısında üçer kişilik iki grup olarak alındığını söyleyen Koşanar, bunların üzerlerine topçu ve havanlarla atış yapıldığını, bu görüntülerin daha sonra gözden kaybolduğunu söyledi.

07.54'TE TAKİP, 13.04'TE ÇATIŞMA • Orgeneral Koşaner, İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) da sabah saat 07.54'ten itibaren Irak topraklarında ve Keritepe'de PKK'lıların ilk görüntülerini tespit ettiğini ve izlenmeye alındığını bildirdi. Görüntülerin alındığı bölgelere saat 12.00'da keşif timi sevk edildiğini ve çatışmanın 13.04'ten itibaren başladığını kaydetti.

İHA'YI AKTÜTÜN'E YÖNLENDİRDİK • Bu arada Irak topraklarında 17,5 kilometre mesafedeki Keritepe'deki teröristleri izlemekte olan İHA'nın, Aktütün bölgesine yönlendirildiğini, ayrıca silahlı helikopter desteği için talepte bulunulduğunu ifade eden Orgeneral Koşaner, İHA'nın saat 13.58'de çatışma bölgesine geldiğini, görüntü aktarmaya başladığını ve saat 16.10'a kadar bölgeyi izlediğini belirtti.

İlk taarruz helikopter grubunun saat 14.35'te bölgeye ulaştığını ve ateş desteği sağlamaya başladığını vurgulayan Orgeneral Koşaner, Bayraktepe'de sağlanan ateş desteğiyle mevzilerin savunulmaya devam edildiğini, teröristlerin yoğun roket atışları nedeniyle zayiat verildiğini, bazı mevzilerin hasar gördüğünü anlattı.

16.58'DE F-16'LILAR VURDU • Orgeneral Koşaner, ateş desteği altında ilerleyen teröristlerin Bayraktepe'nin kuzey tepeciğindeki bazı mevzilere ulaştığını, buralarda şiddetli çatışmalar meydana geldiğini, ancak bölgedeki piyade ve JÖH timi unsurlarınca bulundukları yerlerde etkisiz hale getirildiklerini belirtti. Orgeneral Koşaner, Irak'ın kuzeyindeki Keritepe'deki teröristlerin ise saat 16.58'de iki F-16 tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

KONTROL 20.19'DA SAĞLANDI • Koşaner, takviye için JÖH bölüğünün harekete getirildiğini ve ateş altında ilerleyerek 19. 58'de Bayraktepe'ye ulaştığını, diğer JÖH bölüğünün de meteakip Berçartepe'ye indirildiğini, 20. 19'da PKK'lıların aralıklarla ateşi sürdürdüğünü, kaçış yollarının topçu ateşine tutulduğunu söyledi.

BAYRAKTEPE TERKEDİLMEDİ • Orgeneral Koşaner, şöyle konuştu: "Sonuç olarak, Bayraktepe teröristlere terk edilmemiştir. Eylem öncesinde Bayraktepe ve diğer bölgelere kuvvet tahsisi, mevzilenme, mevzilerin hazırlanması, engellerin tesisi, ateş planları, sevk ve idare askeri esas ve tekniklere uygun şekilde yapılmıştır. Çatışmalar esnasında Bayraktepe'de bulunan altı lider konumundaki personelin biri şehit olmuş, dördü yaralanmıştır. Bu elbette önemli bir durumdur. Buna rağmen görevi devralan diğer personel sayesinde önemli bir aksaklık yaşanmamıştır.''

GÖZETLEME SINIRLI • Orgeneral Koşaner, en çok "Bayraktepe'de bir istihbarat zafiyeti var mı?'' sorusunun kendilerine yöneltildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu bölgede devamlı duyum alınıyor, halen de alınıyor. İHA, alınan duyumların genel istikametine göre bölgede kullanılır. Göremediğimiz yerdeki istihbaratı, bilgileri almamız o şekilde sağlanmaya çalışılır. Bu olaydan önce de Aktütün'den Dağlıca'ya, güneye Yeşilova karakoluna kadar bölgelerde İHA önceki günlerde dolaştırılmış, ancak herhangi bir görüntü alınmamıştır. Bu bölgeye sızan teröristlerin muhtemelen böyle örtülü gizlilik sağlayan istikametlerden gelmiş olduklarını değerlendiriyoruz.''

İSTİHBARAT DAĞITILIYOR • İstihbarat bilgilerinin nerelere dağıtıldığı sorusunu Orgeneral Koşaner, "Bizim istihbarat raporlarımız pek çok adrese dağıtılmaktadır. Pek çok adresten hangisinden sızdığı hakkında araştırmamız devam etmektedir. Raporda yazılı bilginin ilgilendirdiği her makama yayımlanır. Emniyete mahalli olarak verilir. O da bize verir. İstihbarat tabi paylaşılacaktır, bunda bir şey yok, normaldir'' diye yanıtladı."

Belgelerin TSK'dan çıktığını bile bile adres saptırıyorlar

Genelkurmay, Taraf'ın Aktütün haberinin kaynağının kendisi olduğunu biliyor ama Koşaner ABD'yi, MİT'i, polisi işaret etti. 14 ekimdeki Aktütün haberiyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı soruşturma açtı. Belgeler gönderildi. Dolayısıyla onların içeriden çıktığını en iyi Genelkurmay biliyor. Ama Kara Kuvvetleri Komutanı Koşaner dün açıklaması sırasında İHA kayıtlarının nereden çıktığını bilmediğini söyledi, hatta ABD'den alınmış olabileceğini ima etti. Jandarma raporunun da kaynağı yine TSK. Ama Koşaner bu raporları tüm istihbarat birimleriyle paylaştıklarını söyledi. "Taraf onlardan almış olabilir" demeye getirdi

• Havan atıyor musunuz niye atmıyorsunuz.

• Bir dakika atıyoruz.

• Mahir Mahir, Rubar Rubar siz de destek verin.

• Kemal o bir yere gidiyor. Boşa gidiyor aşağı düzelt.

• Azat azat arkasına atın.

• O söylediğim istikamete atın, Cia kısa düşürdün.

• Doğrudur Heval yeniden atıyoruz.

• Çalışın uygun uygun atın senin yerin uygundur vur ordan vur işte.

• Boş kalmasın uygun bir şekilde hem orayı hem karakolu vursunlar.

• Tamam Heval vuruyoruz her iki tepeyi de takip et.

Bu telsiz konuşmaları 3 Ekim 2008 cuma günü 17 askerin şehit olduğu Aktütün saldırısı sırasında baskını düzenleyen PKK'lı grubun arasında gerçekleşti.

Telsiz konuşmalarını canlı olarak dinleyenler arasında Aktütün Karakolu'nun da bağlı olduğu Van'daki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'na bağlı birimler de bulunuyordu.

Beklenen Aktütün saldırısı başlamıştı...

BİR AYDIR İZLENİYORDU • Beklenen bir saldırıydı bu. Çünkü ABD ile yapılan anlık istihbarat paylaşımı işbirliği uyarınca bölge üzerinde keşif uçuşları yapan İnsansız Hava Araçları (İHA), bundan bir ay önce, 5 Eylül 2008'de Kuzey Irak'ın İran sınırına yakın bölgelerinden, Hakkâri-Şemdinli bölgesine doğru harekete geçmiş 80 kişilik bir PKK'lı grubun koordinatları ile net görüntülerini geçmişti.

Bu hareketlilikle ilgili olarak GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler) Komutanlığı, bölgedeki dinleme ve istihbarat birimlerinden gelen günlük raporlarla Genelkurmay'ı ve komutanlıkları sürekli uyardı.

KARE KARE GELEN BASKIN • Saldırının yapıldığı 3 Ekim 2008 cuma günü erken saatlerden itibaren ise bu kez ABD'nin anlık istihbarat desteği kapsamında İnsansız Hava Araçları (İHA), Aktütün'ün hemen karşısında, 10 km Irak sınırları içinde kalan tepelerde bazı PKK'lı grupların saldırı hazırlıklarını görüntüleyip askeri yetkililere ulaştırdı.

Genelkurmay'ın ve ilgili birimlerin anında canlı olarak izlediği bu görüntülerde sayıları hızla artan PKK'lılar tepelere mevzileniyor, ağır silahlarını konuşlandırıyor, araziyi mayınlıyor. Ama sabah saatlerinden itibaren başlayan bu hazırlıkları, saniye saniye canlı yayında izleyen askeri yetkililer, koordinatları açıkça belli olan bu hedeflere üç buçuk saat sonra müdahale ediyor. Bu da zaten Aktütün'de çatışmanın yoğunlaştığı öğleden sonraki saatlere denk geliyor.

Anlık istihbarat görüntüleri içinde belki en önemli ve en dikkat çekici olanı PKK'lı grupları gösteren görüntüler sürerken bir anda İnsansız Hava Aracının yer değiştirerek Aktütün'ü göstermeye başlaması oluyor. İnsansız Hava Aracı'ndan gelen görüntülerin sağ üst köşesinde araca önceden yüklenmiş koordinatlar belirtiliyor. 5C ve 6C hedeflerinin koordinatları incelendiğinde iki nokta arasında yaklaşık 25 km'lik bir mesafe olduğu görülüyor. Bu noktaların İHA'nın uçuşu esnasında rastgele görüntülenmiş noktalar olmadığı anlaşılıyor. Bu noktalar sistem hafızasına girilmiş noktalar. Bu ise Aktütün ve çevresinde saldırı öncesinde bir olay beklentisi istihbaratı olduğuna açık bir kanıt.