CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin açıklamaları ve AKP’nin Suriye konusundaki tavrını eleştirerek “İran ve İsrail arasındaki gerginlik tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Bütün dünya bir büyük kaosa yol açacak bir çatışmayı önlemek için harekete geçmelidir. AKP’de bölgede izlediği siyaseti acil bir biçimde gözden geçirmelidir” önerisinde bulundu.

AKP’nin Türkiye’yi bir savaş çemberinin içine soktuğunu iddia eden Toprak, “Suriye konusunda dünya devletleri sesini çıkarmazken AKP canhıraş bir biçimde ülke ülke dolaşıp Suriye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Tam bu sırada Irak Başbakanı El Maliki ‘Türkiye bölgede düşman devlet oluyor’ diyor ve AKP’yi bölücülükle suçluyor. Anlaşıldığı kadarıyla AKP hem içte hem dışta bölücülük misyonunu üstlenmiş durumdadır. Egemen devletler bu coğrafyada parçalanmış homojen, küçük devletçikler istiyorlar. Türkiye’de buna dahildir. AKP bugün egemenlerin istediği yapıyı bu coğrafyada inşa etmeye çalışıyor” dedi.

Toprak şöyle devam etti:"AKP’yi uyarıyoruz. Gittiğin yol yol değil, izlediğin siyaset siyaset değil. Ülkemizi, bölgeyi ve dünyayı sıcak çatışmanın içine çekecek bir diplomasiye hemen bir son verin. Yoksa Maliki’nin dediği gibi herkesin düşman olacağı bir ülke yaratmış olursunuz. Bölgedeki istikrarsızlığın ne Türkiye’ye ne bölge ülkelerine hiçbir faydası olmayacaktır. Bundan faydalanacak olanlar egemen devletlerdir. AKP’de egemen devletlerin payandası olmuş durumdadır.” (EAK)