Bu sürece neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir, ancak çevresel ve genetik faktörler nedeniyle tetiklendiği düşünülmektedir.

Son yıllarda, kanserojen olarak adlandırılan pek çok maddeye uzun süre maruz kalınması neticesinde akciğer kanseri vakaları artmaktadır.

Akciğer kanserinin nedenlerini bilmek ve uygun önlemleri almak en etkili korunma yöntemidir.

Akciğer kanseri nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanmaktadır:

Sigara İçmek

Akciğer kanserinin bir numaralı risk faktörü sigara içmektir. Yapılan çalışmalara göre, kadınlarda akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 80'i ve erkeklerde ise akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ı sigara kaynaklıdır.

Sigara akciğer kanseri için oldukça yüksek bir risk oluştursa da, bu, sigara içen herkesin akciğer kanseri olacağı anlamına gelmemektedir.

Sigara, puro, nargile, pipo gibi tütünlerden çıkan duman doğrudan akciğerlere girmektedir. İçerdiği zararlı kimyasallar nedeniyle de akciğer dokuları hasar görmektedir. Bu da zaman içinde akciğer kanserine yol açabilmektedir.

İkinci El Dumana Maruz Kalmak

Siz sigara içmiyorsanız bile, ikinci el dumana maruz kalmak sizi de akciğer kanseri geliştirme riskinizi artırabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, sigara içen bir ebeveyn ya da eş ile aynı evde yaşayan insanlarda akciğer kanseri geliştirme riski % 25 daha fazla olabilmektedir.

Radon Gazına Maruz Kalmak

Binalara ve evrelere dolan radon gazına maruz kalmak akciğer kanserinin en önde gelen ikinci nedenidir. Yaşanılan mekânlarda biriken renksiz ve kokusuz radyoaktif bir gaz olan radon gazı, tüm akciğer kanseri vakalarının yaklaşık olarak yüzde 10'unda neden olarak görülmektedir.

Kalıtsal Genlere Sahip Olmak

Bazı vakalarda akciğer kanseri DNA yapısı nedeniyle oluşan bir yatkınlıktan kaynaklanmaktadır. Kişinin DNA yapısında gen mutasyonları ya da değişiklikleri mevcut olabilmektedir.

Bu durum tek başına bir akciğer kanseri nedeni değildir, ancak riski artırabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, belirli kromozomlar üzerinde yer alan belirli mutasyonlar, kişi sigara içmese bile akciğer kanserine yol açabilmektedir.

Diğer yandan, bazı insanların akciğer kanserine neden olan kimyasallarla mücadele etmek yeteneği doğuştan daha düşük olabilmektedir. Bununla birlikte, bazı hastalarda ise bunun nedeni sahip oldukları kusurlu DNA onarım enzimleridir.

Edinilmiş Gen Mutasyonları

Akciğer kanserine neden olan gen mutasyonları genellikle kalıtsal değil sonradan edinilmiştir. Bu, gen mutasyonlarının kişinin hayatı içinde geliştiği anlamına gelmektedir.

Edinilmiş gen mutasyonları çoğu zaman tütün dumanına maruz kalınması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan, bazı vakalarda herhangi bir neden olmadan gerçekleşmektedir.

Gen mutasyonları akciğer kanserini daha agresif bir hale getirebilmektedir.

Asbest Maddesine Maruz Kalmak

Asbest inşaat sektöründe yalıtım yapmak için kullanılan bir malzemedir. Ancak, bu maddenin hava ile birlikte solunma riski bulunmaktadır. Kişi asbest liflerine maruz kaldığında, akciğerler hasar görmektedir.

Hem asbest maddesine maruz kalan hem de sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski çok fazla olmaktadır. Bir ortalama vermek gerekirse, sigara içenlerin riski içmeyenlere oranla yüzde 90 kadar artmaktadır.

Asbest maddesinin inşaat sektöründe kullanımı pek çok ülkede yasaklanmış olsa da, hala bazı ülkelerde kullanılmaktadır.

Hava Kirliliği

Hava kirliliği de akciğer kanserinin nedenleri arasında yer almaktadır. Havada bulunan kirli ve zararlı partiküller soluma sırasında akciğerlere girmektedir. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 1-2'sinde bunun nedeni hava kirliliğidir.

Hava kirliliğine yol açan kirleticiler arasında ise egzoz dumanı, kömürle çalışan enerji santralleri ve orman yangınları bulunmaktadır.

Diğer Nedenler

Akciğer kanserinin diğer bazı potansiyel nedenleri şunlar bulunmaktadır:

Radyoterapi: Radyasyon tedavisi kanseri tedavi etmek için kullanılmaktadır. Göğüs bölgesine uygulandığı takdirde ise bazı kişilerde akciğer kanseri riskini artırabilmektedir.

Diyet: Yapılan bazı çalışmalara göre, belirli yiyeceklerin veya takviyelerin akciğer kanseri riskini etkileyebilmektedir. Bu düşüncenin geçerliliği halen araştırılmaya devam edilmektedir.

Diğer kimyasallar: Arsenik (içme suyunda), ağır metaller, kömür ürünleri ve hardal gazı gibi diğer maddelere maruz kalmak da bazı insanlarda akciğer kanseri riskini artırabilmektedir.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri, akciğerlerde başlayan bir kanser çeşididir. Göğüste bulunan organlar olan akciğerlere ağız, burun, nefes borusu ve bronş isimli tüpler yoluyla hava girmektedir. Çoğu akciğer kanseri de, bu tüpleri hizalayan hücrelerde başlamaktadır.

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri nasıl geçer? Akciğer kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise akciğer kanseri ameliyatı, kemoterapi ve radyasyon tedavisi ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Akciğer Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Akciğer kanseri tanısı ve tedavisi için göğüs hastalıkları, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, radyoloji ve göğüs cerrahisi bölümlerine başvurulmaktadır.