Türk Sağlık Sen Aydın Şubesi Başkanı Halil Karakaya, ''Aile hekimliği uygulamasına, sivil toplum örgütü olarak karşı çıkmamıza rağmen ilimizde 13 Aralıkta başlıyor'' dedi.
Karakaya, sendika binasında yaptığı açıklamada, Türk Sağlık Sen olarak Aile Hekimliği uygulamasının Türkiye'nin yapısına uygun olmadığını, sağlık ocaklarının ekip ve ekipmanın yanında ekonomik ve sosyal şartların da iyileştirilmesi ile hem hizmet alan hem de hizmet veren açısından daha başarılı olacağını savunduklarını söyledi.
Karakaya, şöyle konuştu:
''Aile hekimliği uygulamasına, sivil toplum örgütü olarak karşı çıkmamıza rağmen ilimizde 13 Aralıkta başlıyor. Yine de hizmet alan insanlarımız için bu uygulamanın başarılı olması için doğru olan katkıları sunmaya hazırız. Asıl olan insanlarımızdır. Aile Hekimliği uygulamasıyla, halkımıza lanse edilen 'hekiminizi çağıracaksınız ayağınıza gelecek sağlık elemanını çağırınca tansiyonlarımızı ölçecek' gibi bir hizmetin olmayacağı bilinmelidir. Bir hekime ve sağlık elamanına düşen ortalama nüfus sayısı 3 bin 500'dür ki, bunun hem hizmet veren, hem de hizmet alan için ciddi zorlukları olacaktır. Halkın başta koruyucu sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi, ciddi anlamda zorlaşacaktır. Aile hekimliği sistemi sözleşmeli bir hekim ile bir aile sağlığı elemanın hemşire, ebe, sağlık memuru gibi hekimin listesine kayıtlı bireylere sunacağı sağlık hizmeti şeklidir. İhtiyaçlara göre, bireye ve topluma yönelik olarak, kapsayıcı, entegre, koruyucu ve tedavi edici bir sağlık hizmeti yerine, bireye yönelik, kişinin talebi doğrultusunda verilecek bir hizmet anlayışı getirilmektedir.''
Aile Hekimliği Pilot uygulaması hakkındaki kanunun tam olarak uygulanmadığını savunan Karakaya, bu kanunun tam uygulanmaya geçilince, bugün yasa hükümlerinin aksine Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyen kimselerin bu hizmetten yararlandırılmayacağını kaydetti.
Karakaya, şöyle devam etti:
''Yasaya göre, Aile hekimliği hizmeti, sağlık ocaklarındaki gibi ücretsiz değildir. Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyen kimseler bu hizmetten yararlanamaz. Ayrıca, aile hekimi muayenesinden sonra sevk edilmeyen hasta bir üst sağlık kurumuna gidemez, giderse tüm sağlık giderlerini kendisi karşılamak zorundadır. Aile hekimi, hastasının yüzde 15?inden fazlasını sevk ederse, hasta başına alacağı ücretten kesinti yapılması söz konusudur. Bu nedenle, gerektiği halde hastalarını sevk etmeme baskısı altında kalacaktır. Sağlık Bakanlığı aile hekimliği sistemini hala pilot uygulama olarak devam ettirmektedir. Sistem başında iyice düşünülmemiştir.''
Toplum Sağlığı Merkezinde kalacak sağlık personelinin standart kadro sayısından sonra fazlalık olan sağlık personelinin nerede ve nasıl istihdam edileceği net bir şekilde ifade edilmediğine de dikkat çeken Karakaya, 2. basamak sağlık kuruluşlarına ve 112 Acil İstasyonlarına yapılacak geçici görevlendirmelerin hangi kıstaslara göre yapılacağının bilinmemesinin sağlık çalışanlarını rahatsız ettiğini kaydetti.