Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 25.05.2010 tarih ve 27591 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 27. maddesinin, kayıtların şekli ve muhafazası hususunu düzenlediği hatırlatıldı.

Bu itibarla, internet ortamında sağlık bilişim hizmeti sağlanmasında ve bu amaçla sağlık bilişim sistemi kurulum, kullanım, fiziksel taşınma, eğitim, bakım, teknik destek, güncelleme, veri aktarımı, yedekleme, silme gibi tüm hizmetlerin temini ile ilgili ''Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'' hakkında bir genelge yayımlandığı bildirildi.

Bakanlığın söz konusu genelgesinde, hasta kayıtlarıyla ilgili mahremiyetin sağlanmasının önemine işaret edilerek, aile hekimlerinin bu gizliliği sağlamakla yükümlü oldukları vurgulandı.

Genelgede, internet ortamında sağlık bilişim hizmeti sağlanmasında ve bu amaçla sağlık bilişim kurulum, kullanım, fiziksel taşınma, eğitim, bakım, teknik destek, güncelleme, veri aktarımı, yedekleme, silme gibi tüm hizmetlerin temininde şu hususlara uyulması istendi:

''Aile Hekimliği Bilgi Sistemi üreticileri, Sağlık Bakanlığı ile 'Gizlilik Sözleşmesi' imzalayacak.

-Halen yazılımları kullanılanlar da bu sözleşmeyi imzalamakla yükümlü tutulacak.

-Sözleşme iki kurum yetkilisi arasında yüz yüze imzalanacak.

-Güvenlik sözleşmesi imzalayanlara birer güvenlik kodu verilecek ve bunların listesi bakanlık listesinde yayınlanacak. Bu listede olmayanların hizmeti veya ürünü kullanılmayacak.

-Bu sözleşmeyi imzalamayanların sözleşmelerine süresi sonunda son verilecek ve yeni sözleşme imzalanmayacak.

-Aile hekimleri tedarikçilerle ayrı bir gizlilik sözleşmesi tanzim etmeyi sürdürecek.

-Bu genelge 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.''