Öte yandan Türkiye; halkın sağlık hizmetinden memnun olduğu ülkeler arasında ikinci sırada

Uluslararası pazar araştırma şirketi IRIS (International Research Institute); 28 ülkede, 22 bin kişinin katıldığı bir sağlık araştırması yaptı. IRIS'in Türkiye ortağı ERA Research ise bu araştırma kapsamında Türkler'in sağlık profilini çıkardı.

Dr. Aydın Dörtok da bu araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Türkler sağlıklarında neye önem veriyor? Avrupa ve Amerikalı hastalarla aynı görüşteler mi? İşte Türkiye'nin sağlık haritası...

HEKİM DEĞİL GAZETE

Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de sağlık konusunda bilgi alınan kaynakların başında artık internet siteleri ilk sırada... Hastaların yüzde 61'i internetten, yüzde 57'si aile hekiminden bilgi alıyor. Yüzde 50'si bilgi kaynağı olarak radyo, dergi ve gazetelere başvuruyor. Yüzde 38'lik kesim ise uzman hekime danışıyor.

DOĞRU BİLGİ ŞART

İnternete ilginin fazla olması nedeniyle güvenilir bilgiye büyük ihtiyacın olduğu önemli bir gerçek. Araştırmanın sonucu; halkının, ulusal sağlık hizmetlerinden memnuniyeti konusunda Türkiye, 28 ülke arasında ikinci sırada... Yani Türkiye; insanların sağlık sisteminden mutlu olduğu ülkelerin başında geliyor.

Türkiye'deki her 100 kişiden 12'si sağlık sistemini 'mükemmel' bulurken, 56'sı ise 'iyi durumda' yorumunu yapıyor.

YÜZDE 88'İ MEMNUN

Halkın memnuniyetinde; sağlıkla ilgili yapılan reformların, beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve uzun yıllar güçlükle işleyen sistemin ardından alınan önlemlerin yeterliliği büyük rol oynuyor.

Ülkesindeki sağlık hizmetlerinden en memnun olan ülke ise Endonezya. Rusya, Polonya, Ukrayna, Yunanistan'da bu oran çok daha düşük! Aile hekimliği sistemi; Türkiye'de, bu sistemin yıllardır uygulandığı ülkelerdeki kadar olumlu karşılanıyor. Türkiye'de aile hekiminden aldığı hizmetten memnun olanların oranı yüzde 88.

Son bir yılda doktora giden 100 kişiden 80'i; devlete bağlı hastanede çalışan bir uzman hekime başvurmuş. Yüzde 71'i aile hekimine gitmiş. Özel hastaneye veya muayenehaneye gidenlerin oranı ise yüzde 52.