Gazeteci-yazar Abdi İpekçi"yi öldüren, Vatikan"da Papa 2. Jean Paul"a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca"nın 29 yıllık cezaevi hayatı sona eriyor. Ağca, bugün tahliye olacak ancak “çürük raporu” kabul edilmediği için önce GATA"da sağlık kontrolünden geçirilecek

Gazeteci yazar Abdi İpekçi"yi öldüren ve Papa 2. Jean Paul"u vuran Mehmet Ali Ağca bugün tahliye oluyor. 52 yaşındaki Ağca"nın askerliğini yapmadığı için serbest kalması zor görünüyor. Ağca"nın 2006 yılında aldığı "askerliğe elverişli değildir"raporunu Savunma Bakanlığı onaylamadı. Ağca tahliyenin ardından kontrol muayenesi için GATA"ya sevk edilecek.

Ağca"nın avukatı Hacı Ali Özhan, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: “Ağca"ya, 2006"da ”askerliğe elverişli değildir “ raporu verildi. Buna rağmen Malatya Askerlik Şubesi, Ağca"nın kardeşi Adnan Ağca"ya "Raporun onaylanmadığını, bu nedenle işlemler için Ağca"nın muayene edilmesi gerektiğini" bildirmiş. Ağca"nın tekrar muayeneye götürülmesi usul hatası olacaktır. Bu ihmalden kaynaklanıyorsa derhal düzeltsinler, doktor muayenesine gönderilmesine karşı çıkacağız. Tahliyesinin ardından gönderileceği askerlik şubesinden serbest bırakılmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

“Ağca"nın kamu hizmetinden kaçma” düşüncesinde olmadığını, “dinsel inançları ve felsefi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eline silah alamayacağını belirttiğini” aktaran Özhan, müvekkilinin askere alınması durumunda “elinde silah olan binlerce insan arasında güvenlik sorunu yaşayacağını” öne sürdü.

“Çok üzüldü, şok oldu”

Özhan, Ağca"nın uzun yıllar kendisi ve kardeşi dışında hiç kimsiyle görüşmediğini, bu durumun müvekkilinin psikolojisine olumsuz yönde etki ettiğini ileri sürerek, askerliğe ilişkin yeni sürecin Ağca"yı “çok üzdüğünü ve şok ettiğini” savundu. Ağca"nın farklı ülkelere vatandaşlık başvurusu yapıp yapmadığı yönündeki bir soru üzerine Özhan, Ağca"nın tahliyesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamını sürdüreceğini, ancak birçok ülkeyi gezmeyi planladığını kaydetti. “Ağca"nın daha önce serbest bırakıldığı sırada Ergenekon yapılarıyla iletişime geçtiği yönündeki” iddiaların hatırlatılması üzerine Özhan, müvekkilinin bu tür bağlantıları olmadığını ifade etti.

Ağca öldürülecek iddiası

Maltepe Cezaevi"nde Ağca"yla aynı koğuşta yatan, hatta kaçtığına yardım ettiği öne sürülen eski avukatı Doğan Yıldırım, Ağca"nın öldürebileceğini söyledi. Yıldırım iddiasını şöyle anlattı: “2000 yılında İzmir Emniyeti"ne gelen bir ihbarla öldürüleceği söylendi. İhbarda Ağca"nın Genelkurmay"ın adamı olduğunu, serbest kaldığı takdirde kaçırılıp öldürüleceği ve kesilen kulağının Genelkurmay"ın önüne bırakılacağını söylemiş. Bunlar kayıtlarda var. Ağca"nın 2006"daki tahliyesi sırasında hiç kimsenin bilmediği bir yerde bir grup tarafından tutularak geçirdiği 8 günün de aydınlanması lazım. Ağca bana "Ben kahpe bir çemberin içine düştüm ama kıramadım. Bana hiç bir şey sorma"dedi. Ağca"yı alıp sonra hapishaneye teslim eden grup Ağca"yı Ergenekon operasyonları için kullanabilir. Ağca"yı kaçıranlardan Atilla Serpil, "ben gizli devletin adamıyım"diyerek itirafçı oldu. Ağca"dan işlediği cinayet ve Papa saldırısını devlet, cunta ya da Ergenekon yaptırdı demesini isteyebilirler” dedi.

150 yabancı gazeteci Ağca"yı bekliyor

Ankara"da bir-iki gün geçireceği belirtilen Ağca"nın, kimliği açıklanmayan bir tanıdığının İstanbul"da kiraladığı, güvenlik nedeniyle yeri saklı tutulan villaya yerleşeceği öne sürüldü. Ağca"nın Çırağan Sarayı"nda yapması beklenen basın toplantısı için BBC, RAI TV, La Republica, El Mundo başta olmak üzere birçok ülkeden 150"ye yakın gazeteci de Türkiye"de.

"Fiziksel olarak güçlüyüm aklım da başımda..."

TahlİyeDEN sonra ne yapacağı merak edilen Ağca, İngiliz Sunday Times gazetesine mektup göndererek bu konuda ipuçları verdi: “Hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak güçlüyüm ve aklım başımda. Planım, dünyanın sonunu ilan etmek ve mükemmel bir şekilde Hristiyanlığın esaslarını yazmak..” Ağca"nın tahliye olduktan sonra Papa 16. Benediktus"la görüşmek ve Hristiyan olmak istediği de iddia ediliyor. /vatan