İki gün süren ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’ın değişik ülkelerinin yanı sıra Türkiye’nin değişik 27 üniversitesinden birçok bilim adamı ve gazetecilerin katıldığı sempozyumda çeşitli oturumlarda 48 kişi konuştu.
Sempozyumun Türk Siyaset Tarihi’nde Adnan Menderes ile ilgili bugüne kadar yapılan en büyük bilimsel toplantı olduğu belirtildi. Sağ görüşlüsünden, sol görüşlüsüne kadar her görüşten herkesin açık yüreklilikle ve çekinmeden yaptığı konuşmaların Türk Siyaset Tarihi’nde bir ilk olduğunu belirten bilim adamları, “Bu sempozyum bundan sonra bir çok konuda kaynak teşkil edecektir” ifadelerine yer verdiler.
İlk gün ‘Adnan Menderes ve Medya’ konulu oturuma katılan Gazeteci yazar Taha Akyol, Araştırmacı Yazar Mustafa Armağan, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi-Gazeteci Prof. Dr. Toktamış Ateş, Gazeteci Mehmet Ali Birand ve Gazeteci Yazar Erdal Şen’in konuşmaları ile başlayan sempozyumda, Adnan Menderes’in doğumundan idam edilişine ve sonrasına kadarki tarihsel süreç çok yönleri ile ele alındı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan katılımın olduğu sempozyumda konuşan 48 kişinin, bu güne kadar çeşitli nedenlerle konuşulmayan bir çok konuyu da ele aldığını belirten Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, “Adını taşıdığımız Merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili Üniversitemiz; bugüne kadar Adnan Menderes ile ilgili en büyük bilimsel toplantıya ev sahipliği yaptı. Her görüşten konuklarımızın konuşmacı olarak yer aldığı bu sempozyum, tarihe de ışık tutacaktır” diyerek sempozyuma katılanlara plaket sundu.
ADÜ Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nda düzenlenen değerlendirme toplantısında ise,Türk Parlamenterler Birliği Genel başkanı Hasan Korkmazcan, Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Nurşen Mazıcı, Prof. Dr. Saime Yüceer ve Yard. Doç. Dr. Dişlen İnce Erdoğan konuştu.
Sempozyum boyunca tüm oturumlara katılan Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, sempozyumun Türkiye'nin demokratikleşme çabalarına katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

28.20110514155816.jpg

29.20110514155825.jpg