Kıta genelinde şimdiye kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm rapor edildi.

NASIL BULAŞIYOR

Virüs, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma nedenleri arasında yer alıyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Salı günü maymun çiçeği (monkeypox/Mpox) virüsünün kıta genelinde yayılması nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti.

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, "Kurumlarımızı, kolektif irademizi, kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek için bugün kıtasal güvenliğimiz için bu halk sağlığı acil durumunu ilan ediyoruz," dedi.

Camiden Sakal-ı Şerif'i çaldılar! Camiden Sakal-ı Şerif'i çaldılar!

Africa CDC'den uzmanlar, virüsünün yeni varyantının şimdiye kadar görülenlerin arasında en tehlikelisi olduğunu belirterek, yayılma hızından endişe ediyor.

Africa CDC tarafından yapılan açıklamada, şimdiya kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm bildirildi.

Ağustos ayı başında Kenya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde maymun çiçeği salgını ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğruladı. Afrikalı bilim insanları bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Amerika ve Avrupa'daki maymun çiçeği salgınları, aşılar ve antiviral tedavilerin yanı sıra yüksek risk gruplarına yönelik halk sağlığı mesajlarının yardımıyla kontrol altına alındı. Ancak geçtiğimiz aylarda çok sayıda ülkede salgınların görüldüğü Afrika kıtasının bazı bölgelerinde neredeyse hiç aşı bulunmuyor.