Hazine'ye olan borcunu geri ödemekte zorlanan belediyelere kötü haber. Geçen yıl gündeme getirilen elektrik ve havagazı tüketim vergi gelirlerinin belediyeler yerine genel bütçeye aktarılması uygulaması bir yıl uzatılıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısına göre 31 Aralık 2010 tarihine kadar belediyelerin aldığı elektrik ve havagazı bedelleri genel bütçeye aktarılacak. Bu kapsamda 2009 yılı için 700 milyon TL'lik gelirden olan belediyelerin iki yıllık toplam zararı ise 1,4 milyar liraya çıkacak. Söz konusu düzenleme ile belediyeler yüzde 10 ila yüzde 30 oranında gelir kaybına uğrayacak. Kararla birlikte Hazine'ye 14,5 milyar TL borcu olan belediyelerin altyapı yatırımlarında zorluk çekeceği belirtiliyor. 1EKONOMİ 07 Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin ilgili Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, geçtiğimiz hafta alt komisyona gönderildi. Tasarı 2009 Bütçe Kanunu'nda yer alan ve 31 Aralık 2010 tarihine kadar belediyelerin aldığı elektrik ve havagazı bedellerinin genel bütçeye aktarılmasına imkan sağlıyor. Buna göre iki yıl süreyle belediyeler yıllık 700 milyon TL'lik gelirden olacak. Gelirin genel bütçeye aktarılmasıyla vergi gelirlerindeki düşüş sebebiyle zor günler yaşayan Maliye'nin bütçe açığını düşürmesine katkı sağlanacak. 'Katılım Öncesi Ekonomik Program'a göre bütçe açığı tahmini daha önceki hedeften yaklaşık dört kat saparak 48 milyar TL'ye çıktı. 202 milyar TL olarak hedeflenen vergi gelir tahsilat hedefi ise 170 milyar liraya gerilemişti. Öte yandan geçen yıl çıkarılan tebliğ Danıştay'a götürüldüğü için belediyelerin gelirlerini azaltacak yeni düzenleme Meclis'ten torba yasa ile geçirilecek.

Maliye Bakanlığı verilerine göre küresel krizin bütçe gelirleri üzerindeki etkisi her geçen gün artıyor. Bu yılın ocak-mart döneminde bütçe giderleri 66 milyar 425 milyon lira olurken, gelirler 47 milyar 298 milyon lirayı buldu. Geçen yılın ilk 3 ayında 4 milyar 374 milyon lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı döneminde ise 19 milyar 127 milyon lira açık verdi. 2008 yılının Ocak-Mart döneminde 40 milyar 256 milyon lira olan vergi tahsilatı, bu yılın aynı döneminde 38 milyar 144 milyon liraya geriledi. İlk 3 ayda Gelir Vergisi'nde yüzde 10,4, BSMV'de yüzde 20,5 ve Damga Vergisi'nde yüzde 7,5 artış meydana gelirken, Kurumlar Vergisi'nde yüzde 6, dahilde alınan KDV'de yüzde 1,5, ithalde alınan KDV'de yüzde 30,7 ve Özel Tüketim Vergisi'nde de yüzde 7,6 düşüş yaşandı.

Mahalli idarelerin borcu 14 milyar TL

Küresel krizin etkisiyle düşen vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, belediyelere 700 milyon liralık ek fatura çıkarırken, mahalli idareler de borçla savaşıyor. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre vadesi geçmiş 6 milyar 758 milyon TL ile birlikte mahalli idarelerin Hazine'ye borcu 14 milyar 155 milyon Türk Lirası. Bu rakam toplam alacakların yaklaşık yüzde 55'ini oluşturuyor. Hazine'nin vadesi geçmiş alacaklarının yüzde 80'i mahalli idarelerden kaynaklanıyor. Borç sıralamasında ise Ankara ve İzmit başı çekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO'nun toplam borcu 4 milyar 514 milyon TL. İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin borcu ise 4 milyar 503 milyon lira. Hazine'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 550, Adana Büyükşehir Belediyesi'nden ise 549 milyon TL alacağı bulunuyor.
Hürriyet