ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen görüşmede, eski ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında tansiyon yükseldi. Beyaz Saray'daki toplantı, Rusya-Ukrayna savaşı konusuna gelindiğinde gergin bir hal aldı.
Trump’tan Sert Çıkış: "Kazanmaya Yakın Değilsiniz"
Görüşmenin başlangıcında taraflar sakin bir üslupla konuşurken, Trump, Ukrayna’nın savaşta avantajlı bir konumda olmadığını belirterek, “Elinizde güçlü kartlar yok. Adam sıkıntısı çekiyorsunuz, kaynaklarınız tükeniyor” ifadelerini kullandı.
Zelenskiy ise Ukrayna'nın bağımsızlığı için savaşmaya devam edeceklerini ve mücadelenin yalnızca dış yardımlara bağlı olmadığını söyledi.
Başkan Yardımcısı Vance de Tartışmaya Dahil Oldu
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance de görüşmelere dahil olarak Ukrayna’nın mevcut durumunu eleştirdi. Vance, “Ülkenizin varlığını sürdürmesi için diplomasi şart. Şu an insan gücünüz hızla azalıyor” diyerek Kiev yönetiminin müzakere masasına oturması gerektiğini ima etti.
Zelenskiy ise Vance’e sert yanıt vererek, “Durumu bizzat yerinde görmeden yorum yapamazsınız. Ukrayna'ya gelip gerçeği kendi gözlerinizle görün” dedi.
Trump: "Size 350 Milyar Dolar Verdik, Minnettar Olmalısınız"
Görüşmenin en tartışmalı anlarından biri Trump’ın Ukrayna’ya sağlanan ABD yardımları hakkında yaptığı açıklamaydı. Eski ABD Başkanı, “Size 350 milyar dolar verdik. Minnettar olmalısınız. Ama siz ABD'ye saygı göstermiyorsunuz” diyerek Zelenskiy’e tepki gösterdi.
Zelenskiy ise ABD’nin desteğine teşekkür etmekle birlikte, Rusya’nın saldırılarını durdurmak ve Ukrayna’nın yeniden inşası için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Barış Anlaşması Çağrısı
Trump, Ukrayna’nın mevcut durumda diplomatik bir çözüm araması gerektiğini belirterek, “Ya barış anlaşmasına varırsınız ya da biz desteğimizi çekeriz” ifadelerini kullandı.
Zelenskiy ise bu yoruma karşılık, “Putin’in saldırılarının bedelini ödemesi gerekiyor. Ukrayna'nın kaderi masa başında değil, sahada belirleniyor” diyerek barış sürecine yaklaşımını ortaya koydu.
Basın Toplantısında Gerilim Arttı
Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında tansiyon tekrar yükseldi. Trump, “Size Javelin füzelerini verdik, Obama ise sadece çarşaf gönderdi. Biz olmasak elinizde hiçbir şey olmazdı” diyerek Ukrayna’nın ABD’ye olan bağımlılığını vurguladı.
Zelenskiy ise ABD’nin desteğinin önemli olduğunu ancak Ukrayna halkının bağımsızlık mücadelesinin dış yardımlarla sınırlı olmadığını belirterek, “Bu savaş, sadece silah yardımıyla kazanılacak bir savaş değil. Ukrayna halkı, özgürlüğü için mücadele ediyor” dedi.