Çin ulusal basınında yer alan haberlerde, ülkenin "Güney Çin Denizi'ndeki durum ve tavrını daha açık ve sistemli bir şekilde ortaya koyduğu bir döneme girildiğinin" altı çiziliyor.

Washington yönetimi ise Çin'in tek taraflı hareket ettiğini savunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlığın "tek taraflı tavır ve uygulamalarla çözülmeye çalışılmasından son derece endişe duyduklarını" söyledi.

Problemin diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduklarını belirten Sözcü Nuland, diplomatik yolların dışına çıkılmasının ileride daha büyük endişeler doğurabileceğine dikkati çekti.

-"Ekonomik ve askeri yaptırıma karşıyız"-

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Çin Denizi'ndeki sorunun ekonomik veya askeri yaptırımlar yoluyla çözülmesine karşı olduklarını bildirirken, Çin Dışişleri Bakanlığı ada şehrine ilişkin olarak, "'Bu, Çin'in sahip olduğu sulardaki kendi ada toprakları üzerinde kurulmuş bir şehirdir" açıklamasını yaptı.

Güney Çin Denizi'nde egemenlik konusunda Pekin yönetiminin sorun yaşadığı Filipinler ve Vietnam'da da halkın olayı protesto ettiği aktarıldı.