Pentagon, savaş gemilerini bölgeye gönderirken, İngiltere isyancıları silahlandırmayı planlıyor

Libya"da 41 yıllık Kaddafi iktidarını devirmek için başlatılan halk ayaklanması, rejim yanlıları ve muhalifler arasındaki kanlı çatışmalarla devam ederken, ABD yönetimi, muhtemel bir askeri müdahale için hazırlıklara başladı. Libya"daki vatandaşlarını tahliye ettikten sonra rejime yönelik tavrını sertleştiren ve Kaddafi"ye derhal iktidarı bırakması çağrısında bulunan Obama yönetimi, Kızıl Deniz"de demirli USS Enterprise savaş gemisi ile helikopter filosu ve 1800 piyade taşıyan USS Kearsarge amfibisini Libya açıklarında mevzilendirme kararı aldı.

Askeri uzmanlar, Pentagon"un açıklamasının, ülkenin genelinde kontrolü kaybeden ancak başkent Trablus"taki hakimiyetini sürdüren Kaddafi"ye yönelik nihai bir saldırının hazırlığı olduğunu belirttiler.

Bölgedeki askeri hareketliliğin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton"ın Kaddafi"nin derhal ülkeyi terk etmesi çağrısının ardından gelmesi dikkat çekti. Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya hava sahasının, Libya askeri uçakları için uçuşa yasak bölge olması önlemini uygulamak üzere, müttefik ülkelerle temasta olduklarını söyledi.

RUSYA MÜDAHALEYE KARŞI

Cameron, Parlamento"da yaptığı konuşmada, bunun için askeri bir yönteme başvurup vurmayacakları gibi ayrıntılara girmedi. Cameron, buna karşın, “askeri yöntemleri olasılık dışı tutmadıklarını” ifade etti. Uzmanlar, 1990"larda Somali, Bosna ve Kosova"da insani yardımlarla başlayıp askeri operasyonlara dönüşen görevlerin şimdi Libya için şekillenmeye başladığını ancak bir “petrol ülkesine” düzenlenecek operasyon için uluslararası mutabakat sağlanmasınınn zor olacağını belirttiler. İngiltere ve bazı AB ülkeleri askeri operasyona destek verirken, NATO Libya"ya saldırı planının olmadığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, askeri müdahale ya da Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi fikirlerini “lüzumsuz işler” sözleriyle reddederek, BM Güvenlik Konseyi"nin aldığı yaptırım kararlarının uygulanmasına yoğunlaşmasını istedi.

İsyancılara silah desteği

ABD ile İngiltere"nin başını çektiği ülkeler, Libya"daki muhalif gruplara silah ve mühimmat desteği seçeneğini de değerlendiriyor. Ancak, güç dengesinin kendi aleyhine bozulduğunu gören Libya lideri Kaddafi"nin, muhaiflere yönelik kimyasal silahlarla saldırı düzenlemesinden endişe ediliyor.

Halkım benim için ölür

• Başkent Trablus"un Akdeniz kıyısındaki sahil kasabası Korniş"de bir balık restoranında ABC televizyonundan Christian Amanpour"a konuşan Kaddafi, “Libyalıların kendisini sevdiğini ve uğrunda canlarını vermeye hazır olduklarını” öne sürdü. Röportaj sırasında rahat görünmeye çalışan ve soruları gülerek yanıtlayan Kaddafi, isyancıları “El Kaide"nin uyuşturduğu gençler” olarak nitelendirdi.

ABD: Kaddafi hezeyanlar içinde

• Kaddafi"ye uluslararası toplumdan gelen tepkilerin dozu giderek artıyor. ABD"nin BM temsilcisi Susan Rice, Libya liderinin bir yandan "kendi halkını katlederken" bir yandan da kendisine yöneltilen soruları gülerek yanıtladığını hatırlattı. Kaddafi"nin "gerçekle bağını yitirdiğini" öne süren Rice, Libya liderinin açıklamalarını da hezeyan olarak nitelendirdi. Libya lideri Muammer Kaddafi"ye bir darbe de Rusya"dan geldi. Kremlin"den adı açıklanmayan bir yetkili, çekilmesini istediği Kaddafi"den, “Medeni dünyada yeri olmayan yaşayan bir siyasi ceset” diye söz etti.

star