Obama yönetiminin Cumhuriyetçiler denetimindeki Kongre ile yürüttüğü kriz görüşmeleri dün de sonuçsuz kaldı.

Ancak Başkan Barack Obama son anda bir anlaşmaya varılması için iyimser olduğunu söylüyor.

Obama görüşmelerde ilerleme sağlandığını; görüş ayrılıklarının azaldığını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, tarafların bütçe üzerinde anlaşmak için Washington saati ile gece yarısına dek (TSİ 07.00) süresi var. Anlaşmaya varılamazsa bütçe kullandırılmayacağı için yaklaşık 800 bin devlet çalışanının iş bırakması; acil hizmet vermeyen pek çok daire ile ulusal park ve müzelerin kapanması gerekecek.

Ara çözüm

Ancak Temsilciler Meclisi dün hizmetlerin ağır bir sekteye uğramaması için; hükümete bir hafta yetecek mali kaynak için bir ara finansman kararnamesini onayladı.

Başkan Obama'nın ise bütçenin geçirilmesi talebiyle bu ara kararnameyi veto edebileceği öne sürülüyor.

Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid, Cumhuriyetçi kanatta yer alan Çay Partisi hareketini bütçe görüşmelerini kendi ideolojik gündemlerini dayatmak için kullanmakla suçladı.

Çay Partisi destekçilerinin etkisiyle, Cumhuriyetçiler önerilen bütçede ek kesintiler yapılmasını istiyor.

Demokratlar kesintiler konusunda geri adım attı, ancak taraflar henüz tutar üzerinde anlaşamıyor.

Cumhuriyetçiler tarafından talep edilen kesinti tutarı 61 milyar doları buluyor. Ancak Beyaz Saray tarafların 33 milyar dolar kesinti gibi bir orta noktada buluşmasını istiyor.

1870'de geçirilen bir yasaya göre bütçe onaylanmamışsa, olağanüstü bir hal olmadığı sürece, federal hükümet faaliyetlerini sürdüremiyor.

Ülkede bu gibi bir durum en son 1995'te yaşandı. Carter ve Reagan iktidarları döneminde ise devlet kurumları 10 kez faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldı.

Ulusal güvenlik, hava trafiği, yataklı hasta bakamı, acil servis, afet yardımı ve elektrik gibi hizmetler ise bu kapsamın dışında görülüyor.