Ekonomik krizin dünya genelindeki savunma sanayi sektörünü vurmasına rağmen, 2008 yılında silah satışların üçte ikisinden fazlasını ABD"nin gerçekleştirdiği açıklandı.

Son üç yılın en düşük silah satışının yapıldığı yıl olmasına rağmen dünyanın en fazla savunma sanayii ticaretinin yapıldığı ülke konumuna yükselen Amerika"nın global satışların yüzde 68.4"ünü kapsadığı belirtildi.
Yüzde 50 artırdı

Yaşanan ekonomik krize rağmen silah satışlarını yaklaşık yüzde 50 arttıran ABD, silah ticaretini 2007 yılındaki 25.4 milyarlık hacminden 2008"de 37.8 milyar dolar seviyesine yükseldiği bildirildi. Dünya genelindeki silah satışlarında yaşanan yüzde 7.6"lık düşüşe rağmen ABD"nin gerçekleştirdiği artışa dikkat çekildi. Savunma sanayisinde yaşanan düşüşün ardından, 55.2 milyar dolara kadar gerileyen pazar hacminin 2005"ten bu yana en düşük seviyeye indiği ifade edildi. En fazla silah satışının gerçekleştirildiği ülke sıralamasında ikinci sıraya alan İtalya"da ise 3.7 milyarlık bir hacme ulaşıldığı belirtildi. Listede üçüncü sırayı alan Rusya ise 2007 yılındaki 10.8 milyar dolarlık pazar hacmi gerileyerek 2008 yılında 3.5 milyar dolar seviyesine indi.

Times dergisinin hazırladığı habere göre, ABD"da yaşanan bu yükselişin, yakın doğu ve Asya"dan gelen yeni müşterilerden kaynaklandığı bildirildi. Hali hazırda pek çok ülkeye silah üretimi ve sevkiyatı gerçekleştiren ABD"nin önceden yapmış olduğu ve devam etmekte olan kontratların da satışlara büyük etki yaptığı vurgulandı. 2009 yılında da silah satışlarında liderliğini sürdüren ABD, dünya genelinde yapılan silah anlaşmalarının yüzde 70.1"lik kısmını kapsayarak sadece 2008"de yaptığı anlaşmalarla 29.6 milyar dolarlık gelir elde etti. Savunma ve silah sanayisinde lider konumda olan ABD"nin, Arap Emirliklerine de 6.5 milyar dolarlık hava savunma sistemleri satışı gerçekleştirdiği belirtildi.

ABD silahlarının en iyi müşterisi Araplar

HİNDİSTAN, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Güney Kore ve Brezilya gibi gelişen ülkeler arasında en fazla alımı yapan ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğu ortaya çıktı. 2008"de toplam 9.7 milyar dolarını savunma sanayiine harcayan BAP"yi taplamda 8.7 milyar dolarlık silah anlaşmasına imza atan Suudi Arabistan ve 5.4 milyar dolarla da Fas izledi.HÜRRİYET