Ameliyatı yapan Op. Dr. Seyit Aydoğmuş, isim babası da oldu, Çınar'ın göbek adını Nefes koydu.

Eser ve Nilüfer Çakırlar'ın burun deliği kapalı doğan bebekleri, üç günlükken büyük bir ameliyat geçirdi. Solunum makinelerinin yardımıyla nefes alabilen bebek, inatla direndi, iki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra beş günlükken kendi başına ilk nefesini aldı. Minik bebek için ailesi Çınar ismini düşünmüştü ama isim babası doktoru oldu. Üç günlük bebeği 1 milimetrelik aletlerle ameliyat edip nefes almasını sağlayan Op. Dr. Seyit Aydoğmuş, çocuğa Nefes adını koydu. Göbek adı Nefes olan Çınar bebek, sekizinci günde taburcu oldu, annesinin kucağında tek başına nefes almaya başladı.

8 BİN BEBEKTE BİR

Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Seyit Aydoğmuş, bir bebeğin 2-3 milimetrekarelik burun delikleriyle doğması gerektiğini, burun delikleri kapalı doğan bir bebeğin ancak birkaç dakika yaşayabileceğini söyledi. Bebeğin uzun süre solunum cihazına bağlı da tutulamayacağını belirten Aydoğmuş, 'Bebekler ağızdan nefes almayı bilemediklerinden erken davranılmaz ya da uygun sağlık desteği sağlanmazsa ölebilirler. Yaklaşık 8 bin bebekte bir görülür' diye konuştu.
Çınar bebek doğduktan iki gün sonra babasıyla görüştüklerini anlatan Op. Dr. Aydoğmuş, durumun aciliyeti sebebiyle hemen ertesi sabah ameliyatı yaptıklarını söyledi. Aydoğmuş, 'Bu ameliyatın yapılabilmesi için çok küçük cihazların olması gerekiyor. Hemen teknolojik hazırlıkları tamamladık, bebeği yoğum bakım ünitemize getirttik. Yaklaşık 3 saat süren zorlu bir operasyonun ardından bebeğin burnunun arka deliklerini açtık, yoğun bakım ünitesinde takibi ve bakımı devam etti' dedi.

PLASTİK BORU TAKTILAR

Daha önceki yıllarda ameliyatın damak açılarak yapılabildiğini söyleyen Op. Dr. Aydoğmuş, şimdi 1-1.5 milimetrelik endoskop uçları, mikro matkap ve çok ince uçlu tıraşlama cihazı kullanarak ön burun deliklerinden operasyonu yaptıklarını anlattı. Aydoğmuş, 'Açılan kanalın kapanmaması için uygun biçim verilen plastik borular yerleştirildi. Bebek büyüdükçe bu plastik borular yetmeyecek, bir süre sonra küçük bir operasyon daha geçirmesi gerekebilir' diye konuştu.
Bebeğin burun içi dokularının gelişerek burnun yeniden tıkanma ihtimali halen mevcut. Bunun için de Op. Dr. Aydoğmuş, kanser gelişimini önlemek için kullanılan bir ilacı tatbik ettiklerini söyledi./akşam