CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilen ihaleye rağmen yaklaşık 76 milyon dolarlık, 350 otobüsü bir Alman firmasından aldığını öne sürdü.

Kamu İhale Kurumu ve mahkeme kararlarını gösteren Kılıçdaroğlu, “Başbakanı göreve çağırıyorum. Mahkeme kararı istiyordu mahkeme kararı. Cuma günü namaza gidecek alnını secdeye koyacaksın. Benim söylediklerimi unutma kul hakkını yiyenlerden hesap soracaksan al sana fırsat kendini kanıtla” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı"nda, İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, İETT ile ilgili bir ihale yolsuzluğunu gündeme getirdi.

KİK İHALEYİ İPTAL ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilen ihaleye rağmen, yaklaşık 76 milyon dolarlık, 350 solo tipi otobüsü, bir Alman firmasından aldığını öne süren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 13 Ekim 2004 tarihinde 500 otobüs ihalesine çıkıyor. İhaleye Almanya"dan bir firma ile Türkiye"den iki firma katıldı. İki Türk firmasının teklifleri geçersiz sayıldı ve ihale Alman firmasına verildi. Türk firmalarının itirazını İETT, 'ivedilik ve kamu yararı bulunmaması' nedeniyle reddetti. Bunun üzerine bir firma, Kamu İhale Kurumu'na başvurdu. Kurum 2005 yılının, 1 Şubat günü İETT'nin, ivedilik ve kamu yararı kararını iptal etti. Bu karara rağmen İBB firma ile alım sözleşmesi yaptı.31 Mart günü ise Kamu İhale Kurumu, ihalenin mevzuata aykırılıklar nedeniyle düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptaline karar verdi.”


İETT İPTAL KARARINI GİZLEDİ

Kılçdaroğlu, “Büyükşehir Belediyesi kararın iptali için mahkemeye gitti. Tüm mahkemeler iptal kararının doğru olduğunu karar verdi. Son olarak Danıştay, 30 Haziran 2009 tarihinde iptal kararını onayladı. Ancak ihaleyi alan firmanın, sözleşmenin yürürlükte olduğu yönünde İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi"ne açtığı davada İETT, kamu ihale kurumunun kararını görmezden gelerek, uyuşmazlık olmadığını beyan edince, mahkeme uyuşmazlık olmadığına göre karar vermeye de gerek yoktur diye karar verince, otobüsler İETT"ye teslim edildi” diye konuştu.

TOPBAŞ'A SUÇLAMA

Otobüs alım ihalesi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş"ı suçlayan Kılıçdaroğlu, “ İETT hangi gerekçe ile sözleşmenin yürürlükte olduğuna karar verdi. Firmanın haklarını korumak İETT"nin görevleri arasında mıdır ? Encümen kararı ile sözleşmeyi askıya alıyorsunuz,sonra İETT yürürlüktedir kararı veriyor. Kadir Topbaş ile Alman firması arasında nasıl bir ilişki vardır. Sayın Topbaş, KİK kararını yerine getirip, kamu yararını koruması gerekirken, neden firmanın haklarını koruyor ?” dedi.


Başbakan Erdoğan"a da seslenen Kılıçdaroğlu, “Başbakanı göreve çağırıyorum. Mahkeme kararı istiyordu, mahkeme kararı. Cuma günü namaza gidecek, alnını secdeye koyacaksın. Benim söylediklerimi unutma, kul hakkını yiyenlerden hesap soracaksan al sana fırsat. Kendini kanıtla. Konuşmanızda kim yolsuzluk yapıyorsa onun kafasını koparırız diyordunuz. İşte size karar” diye konuştu.
Vatan