Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, kamuya 2009 yılında 65-70 bin civarında personel alınacağını açıkladı.

Bu yıl emeklilik, ölüm ve istifa gibi haller hariç kamuya 21 bin personel alımı yapılacağını belirten Başesgioğlu, "Bu rakama istifa, emeklilik, ölüm gibi boşalmalar ile büyük miktarda sözleşmeli personel çalıştıran Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumları da katarsak 2009 yılında 65-70 bin civarında asli, sözleşmeli ve diğer boşalan unvanların yerine yeni personel alınacaktır" dedi.

Ücret adaletsizliği

Ek ödeme düzenlemesiyle, "eşit işe, eşit ücret" ilkesi çerçevesinde kamu personeli arasındaki ücret adaletsizliğini gidermeyi amaçlandıklarını belirten Başesgioğlu, şunları söyledi: "Aynı pozisyonda ve kadroda olmasına rağmen kurumları farklı olduğu için farklı ücret alan personel bulunuyor. Temmuzda yaptığımız düzenleme ek ödeme alanla, almayan personel arasındaki farkı biraz kapattı. Şu anda 35-40 puan falan bir fark kaldı. Bu farkı gidermek istiyoruz."

Personel rejimi

Türkiye"nin uzun süreden beri kamu personel reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Başesgioğlu, "Bu bir sistem değişimi anlamına geldiği için mutlaka memur ve kamu sendikaları başta olmak üzere bütün sosyal taraflarla paylaşacağız" dedi.

Kamuda da "esnek çalışma" gerekiyor

MURAT Başesgioğlu, kamuda personel istihdamı bakımından dengesiz bir dağılım olduğunu, bunun giderilmesi için geçişken ve kurumlar arası transferleri kolaylaştıracak esnek bir çalışma modeline gidilmesi gerektiğini savundu. Dünyada artık "tam istihdam" denilen olgunun kaybolmak üzere olduğunu belirten Başesgioğlu, Türkiye"de de atıl kapasite yaratan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Hürriyet