Beşparmak (Latmos)"ta bulunan ilk kaya resmi olan Göktepe kaya resmindeki figürlerinde, çiftlerin dans eden gruplar halinde betimlenmesinden dolayı, o tarihlerde bu bölgede yaşayan insanlar tarafından, burada bir ilkbahar şenliğinin yapıldığı düşünülüyor.
Göktepe Kaya resminden yola çıkılarak, 7000 yıl önce bu bölgede yapılan şenliklerin yaşatılmasını hedefleyen Karakaya Şenliklerinin ikincisi oldukça renkli geçti. Şenliklere başta Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer olmak üzere, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Attakka, Aydın İl Genel Meclis Üyeleri, Çevre Belediye Başkanları, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ve çevre köy muhtarları, Söke ÇYDD Başkanı Nimet İncedal, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Kuşadası, Didim, Söke, Aydın ve Çine"den gelen konuklar, Alman, Danimarkalı, Kanadalı, Fransız, İsviçreli, Belçikalı, Hollandalı yabancı konuklar ve çevre köylerinden gelen yöre insanları katıldı.
Şenlikte Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) tarafından Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Aydın İl Genel Meclisi adına CHP Söke İl Genel Meclis Üyesi Kazım Er ve destek verenlere plaket takdim edildi.
2 yıldan bu yana gönüllülerin katkıları ile gerçekleşen "Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenlikleri" oldukça renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Folklor gösterinin sazlı-sözlü eğlencelerin yer aldığı şenliklere gelen konuklara yöre halkı tarafından kazanlarda dövülen ve karılan keşkekler, irmik helvaları, yöre otlarından odun ateşinde saçta pişirilen gözlemeler ve ahşap yayık içinde ayran ikram edilmiştir. Beşparmak Dağları"nın muhteşem doğasında havanın güzel olmasını fırsat bilen katılımcılar gönüllerince eğlenirlerken; yerli-yabancı, genç-yaşlı herkes baharın gelişini kutladı.
Anadolu"nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerinden biri olma özelliğini kazanan tarih öncesi Karakaya kaya resimlerinin ve Beşparmak Dağları"nın benzersiz doğasının korunması ve tanıtılması için, şenliklerin Karakaya Köyü Muhtarlığı ve Kuşadası EKODOSD derneği işbirliğiyle, geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. -iha