Ancak, biz yine de sorunlu olabilecek araçların şasi numaralarını tarıyoruz. Sorun ihtimali olanı hemen çağırıp, iyileştirme yapacağız” dedi. Toyota Türkiye, bu kapsamda Auris, Verso, Yaris, Avensis ve Rav4 modellerinde tarama yapıyor.

TOYOTA Türkiye CEO"su Ali Haydar Bozkurt, Japon markanın gaz pedalından dolayı dünya çapında başlatılan geri çağırma kampanyasıyla ilgili olarak Türkiye"de herhangi bir modelin satışının durdurulmadığını belirterek, “Dünya çapındaki bu geri çağırma kampanyası ancak Toyota"nın yapacağı bir çılgınlık. Bu kampanya Toyota imajını düşürmeyecek tam tersine modellerinin arkasında durduğu için artıracak. Başka markalar olsaydı bunu gizli saklı yapardı. Türkiye"de satışlarımız aralıksız ve sorunsuz devam ediyor” dedi.

Avrupa"da 26 şikâyet var

Toyota"nın Avrupa"da 1.8 milyon aracı geri çağırdını kaydeden Bozkurt, bu araçlar içinde ise sadece 26"sından bu konuda şikayet geldiğini belirtti. Bozkurt, şunları söyledi: “Türkiye"de ise gaz pedalıyla ilgili şu ana kadar tek bir şikayet gelmedi. Toyota, 3-5 yıl sonra bir sorun çıkmaması için her türlü olasılığı düşünerek potasinyel gaz pedalı problemine sebebiyet verecek parçanın kullanıldığı araçları tespit edip bunları iyileştirme kapsamında geri çağırıyor.”

Şasi numarası bekliyoruz

Türkiye"de söz konusu parçanın kullanıldığı araçların belirlenmesi için Avrupa"dan şasi numarasını beklediklerini belirten Bozkurt, şöyle konuştu: “Cuma akşamı veya en geç pazartesi günü şasi numaraları gelecek. Buna göre sattığımız hangi araçta bu parçanın kullanıldığını net olarak göreceğiz. Bunu göre de müşterilerimizi arayıp yarım saat servise çağırıp aracında iyileştirme yapacağız. Bu parçanın kullanıldığı her araçta sorun var gibi algılanmasın. Tam tersine bir çoğunda sorun olmadığı zaten gelen şikayetlerden ortada. Ama biz modellerimizin arkasında durup her araçta iyileştirme yapacağız.”

Vitrindekilerde sorun yok

Geri çağrılma kampanyasının satılan araçlarda olduğunun üstüne basan Bozkurt, şunları dile getirdi: “Sorunlu parçanın kullanıldığı araçlar Ağustos 2009"dan önce üretilen araçları kapsıyor. Ondan sonra üretilen araçlarda zaten bu parça kullanılmamış. Dolayısıyla bizim Türkiye"de satışlarımızı durdurmadık. Sadece parça numarasından bayilerin stoklarında bu parçanın kullanıldığı araçlar var mı diye kontrol ettik. Bazı bayilerde az da olsa sorun olabilecek parçanın yer aldığı araçları tespit ettik ve satıştan çektik. Bu demek değil ki biz o modelin tümünün satışını durdurduk. Yani 10 tane x modelden 1"inde sorun varsa biz o aracın satışını durdurup, iyileştirme kapsamına aldık.”

5 model kapsamda

Türkiye"de üretilen Auris ve Verso"nun dışında Yaris, Avensis ve Rav4"ün bu kampanya kapsamında yer aldığını kaydeden Bozkurt, “Şu an Toyota bayilerinde satılan hiç bir araçta sorun yok. İleride olası bir sorun yaratacak araçları da pazartesi gününden itibaren tespit edip, servise çağıracağız. Servislerimiz bir süre cumartesi-pazar da dahil tam vardiya çalışacak” dedi.

ABD Ulaştırma Bakanı "Toyota kullanmayın" çağrısını geri çekti

ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, önce Amerikalılara Toyotalarını kullanmamaları çağrısında bulundu, sonra sözlerini geri aldı. LaHood, “Geri çağrılan Toyotaların sahiplerine, araçlarını kullanmayı bırakmalarını” söylerken, hatalı ifade kullandığını belirtti. Ulaştırma Bakanı, “Araçlarınızı bayilere götürün ve tamir ettirin” dedi. Öte yandan, Toyota Motor Corp. sözcüsü Ririko Takeuchi ise, Yeni Prius"larda ABS"de dizayn sorunu olduğunu açıkladı. Takeuchi, yaptığı açıklamada, Toyota"nın dizayn sorununu belirlediğini ve ocak ayından bu yana satılan Prius modellerinde dizayn sorununu düzelttiğini bildirdi. Şirketin Sözcüsü, daha önce bu modelleri alan müşterilerin nasıl bilgilendirileceği konusunun halen araştırıldığını söyledi. ABD ve Japonya"da 3"üncü nesil Prius modellerinde fren sorunu bulunduğuna ilişkin 180 kadar şikayet gelmişti.

Son çeyrekte 1.7 milyar dolar kâr etti

GERİ çağırma kampanyasıyla zor günler yaşayan Toyota"nın yüzü mali olarak güldü. Toyota, kendi mali yılına göre üçüncü çeyrekte (Ekim-Aralık) yaklaşık 1.7 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. 2008"in aynı döneminde 1.8 milyar dolar zarar eden şirket, satış gelirlerinin de yüzde 10 artarak 58.2 milyar dolar olduğunu duyurdu. hürriyet