1- Citigroup , Akbank 'taki yüzde 20'lik payının yüzde 10.1'ini, hisse başına 5.2-5.5 TL fiyat aralığından satışa başladığını açıkladı. Satış sonrasında Citigroup , kasasına 1.2 milyar dolar koyacak.

ABD'li finans devi Citigroup , yüzde 20 oranında dolaylı ortağı olduğu Akbank 'taki hisselerinin yüzde 10.1'ini satacağını açıkladı. Mart ayında, Basel 3 kriterleri gereği, sermaye yeterlilik koşullarını tamamlamak adına Akbank 'taki payını yüzde 10'un altına düşüreceğini açıklayan Citigroup , dün de Akbank 'taki hisselerinin yüzde 10.1'ine denk gelen 404 milyon adet hissesinin satış fiyatının 5.20 ile 5.50 TL arasında olacağını belirtti. Sermayesi 4 milyar lira olan Akbank 'ta C Citigroup , hisselerin tamamını 5.5 liradan satması halinde satıştan 2.2 milyar lira (1.2 milyar dolar), 5.2 liradan satması durumunda ise 2.1 milyar lira (1.1 milyar dolar) gelir elde edecek.

3.1 MİLYAR $’A ALMIŞTI
6 yıl önce 3.1 milyar dolar ödeyerek Akbank 'a yüzde 20 ortak olan Citigroup 'un dün açıkladığı satış fiyatı, dün 5.80 TL'den kapanan Akbank 'ın hisse fiyatına göre yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir iskontoya işaret ediyor. Citi’in kalan yüzde 9.9’luk hissesinin de aynı fiyattan satıldığı varsayıldığında yüzde 20’lik hissenin değeri 2.3 milyar dolar civarında bir rakama ulaşıyor. Citi’nin 6 yıl önce 3.1 milyar dolar verdiği göz önüne alındığında bugünkü fiyat 800 milyon dolar daha düşük seviyede.

3 YIL HİSSE SATMAYACAK
Akbank 'tan KAP ’a yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: " Herhangi bir yatırımcı ya Bankamız sermayesinin yüzde 5 veya daha fazlasına tekabül eden oranda hisse satılmayacaktır. Citigroup satıştan sonra elinde kalacak olan yüzde 9.9 oranındaki stratejik iştirakini, sınırlı istisnai haller dışında, 3 yıl süreyle satmayacaktır ."

2- Kriz nedeniyle Denizbank ’taki hisselerini uzun süredir satmak isteyen Dexia ‘döndü dolaştı’ Rus Sberbank’ta karar kıldı. Dexia , Deniz’in satışından en az 3.7 milyar $ gelir bekliyor.

Yaklaşık 1 yıla yakın süredir satış sürecinde olan Denizbank 'ta son viraja girildi. Genel Müdür Hakan Ateş'in 'Kaşıkçı Elması' olarak nitelendirdiği Denizbank 'ın yeni sahibi, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank oluyor. Sberbank'ın CEO'su German Gref'in Rus Kommersant Gazetesi’ne " Denizbank ile bir kez daha ilgileniyoruz, çünkü piyasanın durumu değişti" açıklaması ve Bloomberg Haber Ajansı'nın “Sberbank, Denizbank 'a 1.5 defter değerinden teklif vermeye hazır” haberlerinin ardından Denizbank 'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, Dexia S.A. ve Sberbank bugün Denizbank 'ın satışı hakkında görüşmelerde münhasırlık konusunda anlaşmışlardır. Taraflar mümkün olan en kısa süre içerisinde satış sözleşmesini imzalamak konusunda karar almışlardır” denildi. Edinilen bilgilere göre, anlaşma 1-2 hafta içinde tamamlanacak.

EN AZ 3.7 MİLYAR DOLAR TEKLİF
Hem Denizbank 'ın KAP'a yaptığı hem de Dexia 'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada herhangi bir fiyat belirtilmedi. Ancak, Bloomberg'in haberinde Sberbank'ın Denizbank 'ın defter değerinin 1.5 katı üzerinden teklif verdiği belirtildi. Peki bu rakam neyi ifade ediyor? Denizbank 'ın hesaplanan defter değeri 2.3 milyar dolar (4.4 milyar TL) seviyelerinde. Yani, Denizbank 'ın defter değerinin 1.5 katını vermeye hazır olduğunu söyleyen Sberbank'ın teklif i en az 3.7 milyar dolar (6.8 milyar TL) seviyelerinde. Dexia 'nın Denizbank için 4-5 milyar dolar civarı bir rakam istediği göz önüne alındığında, taraflar arasında fiyat farkının kapandığı görülüyor. Dünkü kapanış itibarıyla Denizbank 'ın piyasa değeri 6.9 milyar dolar. Bu rakam 1.84 TL kurdan 12.6 milyar TL demek. Yani Sberbank'ın teklif i bankanın piyasa değerinin yarısından biraz daha fazla bir tutar oluyor. Her ne kadar fiyat açıklaması yapılmasa da, özellikle Dexia tarafının istediği rakamı aldığı ve durumdan memnun olduğu belirtiliyor.

SBERBANK’IN AKTİFLERİ 347 MİLYAR DOLAR
Sberbank'ın yüzde 57.5 8'i Rusya Merkez Bankası'na ait. 2012 yılı ilk çeyrek itibarıyla 3.1 milyar dolar kâr açıklayan bankanın toplam aktifleri 347 .5 milyar dolar. Sberbank'ın 11 bin çalışanı bulunuyor.

DEFTER DEĞERİNİN DÖRT KATINA SATIN ALMIŞTI
Dexia, 2006 yılında Denizbank'ı yaklaşık 3.2 milyar dolara almıştı. Bu rakam o dönemde bankanın defter değerinin 4 katıydı ve Denizbank satışı çarpanı en yüksek banka satışı olarak kayıtlara geçti. Dexia, Denizbank'ı satın aldığında bankanın 12.2 milyar TL aktif büyüklüğü ve 244 şubesi bulunuyordu. Mart 2012 itibarıyla Denizbank'ın aktifleri 47.6 milyar TL, şube sayısı da 589'a yükseldi. Satış sonunda Dexia, 4 çarpandan 3.2 milyar dolara aldığı Denizbank'ı, hatırı sayılır şekilde büyüterek, 1.5 çarpandan en az 3.7 milyar dolara satarak, 500 milyon dolar farkla satmış olacak.

TEKLİF 1 MİLYAR $ ARTTI
Dexia, yaklaşık 1 yıldır satış sürecinde olan Denizbank’a bu süreçte HSBC, Qatar National Bank ve Sberbank’tan gelen düşük teklifleri ısrarla kabul etmedi. Bankaya verilen en yüksek teklif 3 milyar dolara yaklaşmamıştı. Sberbank’ın ise daha önce teklif ettiği rakamın 2.8 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.