Polly Peck yolsuzluk davasından yargılanmak için 17 yıl sonra İngiltere"ye geri dönen Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, kefalet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

4 saat gözaltında kalan Nadir, daha sonra serbest bırakıldı. İngiltere"ye dönüşünde görülen ön duruşmada Asil Nadir, 250 bin sterlin kefaletle serbest kalmıştı. Kefalet şartlarına göre, pasaportunu teslim etmesi, haftada bir karakola şahsen bildirimde bulunması, havalimanlarından uzak durması gerekiyordu. Ayrıca kendisine geceyarısından sabah 06.00"ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Polis, elektronik prangayla takip edilen Asil Nadir"in gece sokağa çıkma yasağını ihlal ettiğini ileri sürdü.

1993"te kaçmıştı

Polly Peck şirketiyle ilgili yolsuzluklardan yargılanırken Asil Nadir, 1993 yılında KKTC"ye kaçmıştı. Nadir, Polly Peck şirketinin içini boşaltarak batmasına yol açmakla suçlanıyordu. Geçtiğimiz aylarda İngiltere"ye geri dönen Nadir"in hakkındaki iddiaların karmaşıklığı yüzünden en erken 2011 yılının Ekim ayında mahkeme önüne çıkabileceği belirtiliyordu. Asil Nadir"in Charing Cross Polis Karakolu"nda tutulduğu ifade edildi. Bir polis sözcüsü; “69 yaşındaki bir adamın kefalet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle alındığını doğrulayabiliriz” dedi. 26 yaşındaki Filistinli Neriman Nurelbedri ile evli olan Asil Nadir, Londra"nın Mayfair semtinde aylık kirası 10 bin sterlin olan bir evde kalıyordu.

Evde uyuyordum

Asil Nadir, ifadesinde evi terk etmediğini, eşiyle birlikte evlililik yıldönümünü kutladığını, sabaha karşı 01.46"da polisler geldiğinde evde uykuda olduğunu, hatta evinde misafirlerinin de bulunduğunu ileri sürdü. Eşi de Nadir"in ifadesini doğruladı. Polisler ise 01.46 civarında Nadir"in evine gittiklerini, kapı açılmayınca da dün saat 16.00"da yine eve giderek Nadir"i yakaladıklarını açıkladı. Avukatları da kapının açılmama sebebini, evde bulunanların uyuması olarak gösterdi. Asil Nadir, yaklaşık 4 saatlik gözaltının ardından serbest bırakıldı. Elektronik kelepçesi arıza yaptığı için evde olmadığı sanılarak karakola götürüldüğünü söyleyen Asil Nadir “Hukuki yollara başvuracağım” dedi. Polisin açıklamasında da Nadir hakkında herhangi bir suçlama yapılmadığı ifade edildi.