Turistlerin rahatsız edilmeleri önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde il genelinde 18 işyerine geçici kapatma cezası verildiği öğrenildi.

Turizm çeşitliliği açısından oldukça zengin olan Aydın"da Aydın, Milet ve Afrodisias müzelerine bağlı ziyarete açık 8 adet ören yeri bulunuyor. Aydın il sınırları içerisindeki Müze ve ören yerlerine 2008 yılında 588 bin 210 kişi ziyaret edip, 684 bin 619 TL gelir elde edilirken, 2009 yılında ise müze ve ören yerlerine 598 bin 52 kişi ziyaret edip, 792 bin780 TL gelir elde edildi. Bir önceki yıla göre ziyaretçi sayısında 9 bin 842 kişiyle yüzde 2"lik ve gelir bakımından 108 bin 161 TL ile yüzde 16"lık artış olduğu bildirildi. Ziyaretçi sayısının artması, Aydın"da turizmin gelişmesi ve çeşitlendirilmesi bakımından il genelinde Didim, Milet, Priene, Magnesia, Tralleis, Alabanda, Nysa, Afrodisias, Kuşadası Kadı Kalesi, Alinda ve Tepecik Höyüğü olmak üzere toplam 11 yerde kazı çalışmaları devam etmekte.

Turizm verileri hakkında bilgi veren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Kuşadası Liman"ından İlimize gemiyle giriş yapan turist sayısı 2008 yılında 604 bin 914 iken, 2009 yılında yüzde 3"lük artışla 622 bin 2 olmuştur. 2008 yılında yüzde 50,8 olan turizm işletme belgeli otellerin doluluk oranı ise 2009 yılında yüzde 51,7"ye ulaşmıştır. 2009 yılında Aydın iline gelen yerli ve yabancı turist sayısının yaklaşık dört milyon olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

HANUTÇULARA GEÇİT YOK

Turistlerin rahatsız eden hanutçular ve yasa dışı faaliyet gösteren işletmeler konusunda sıkı çalışmaların yapıldığını ifade eden Vali Coş, “2009 yılında yapılan seyahat acenteleri ve rehber denetimlerinde yönetmeliklere uymayan 93 adet faaliyet tespit edilmiş, bunların 22"si kaçak tur, 3"ü vizesiz ve kokartsız rehber, 68"i ise eksik belgeden işlem görmüş, ilgililer hakkında idari ve yasal işlemler başlatılmıştır. Hanutçulukla ilgili olarak 15 işyerine toplam 27 gün kapatma, 3 işyerine 84 gün geçici faaliyetten men cezası verilmiştir. Aydın sınırları içerisinde kaçak acentecilik faaliyetleri hakkında gelen tüm ihbarlar anında değerlendirilmiş ve kaçak acentecilik faaliyetleri en aza indirilmiştir. Telif hakları ile ilgili yapılan denetimlerde ise 25 işyeri denetlenmiş, 566 adet bandrolsüz ve korsan kitap ele geçirilmiş ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” şeklinde konuştu.

2009 yılında Aydın"da kültür ve turim alanında yapılan yatırımlarla ilgili bilgide veren Vali Hüseyin Avni Coş, “2009 yılında yapım çalışmaları tamamlanarak, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından resmi açılışı yapılan ve ilimize kazandırılan Aydın Kültür Merkezi olmuştur. Aydın Kültür Merkezi Kompleksi bünyesinde; İdari bürolar, iki adet atölye, müzik ve bale salonları, Güzel Sanatlar Galerisi, iki adet tiyatro salonu ile çocuk kütüphanesi bulunmaktadır. İlimiz Didim ilçesi Balat Köyü sınırları içinde bulunan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatılan Milet Müzesi"nin yeni bina inşaatı tamamlanmış olup, ziyarete açılması için teşhir ve tanzim çalışmaları devam etmektedir” dedi.

“2010 YILI TURİZM GİRDİLERİ ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR”

2010 yılında Aydın"ın turizm girdilerinin daha yüksek olması için, Valilikçe turizm çeşitlendirmesi ve tanıtım ile ilgili çalışmalar devam ettiğini kaydeden Vali Coş, Aydın"ın tanıtımı kapsamında yurtiçi ve yurtdışı fuarlara iştirak edildiğini, Aydın"la ilgili tanıtım bilgilerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için internet ortamında da çalışmaların sürekli yenilenmekte ve geliştirilmekte olduğunu söyledi./iha