Atatürk Düşünce Derneği (ADD) Aydın Şubesi Başkan Yardımcısı Gülseri Barış, Türkiye'de 4 milyona yakı kadının okuma yazma bilmediğini söyledi.
Barış, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, ''Kadın-Erkek Eşitlik Endeksi''nde, dünyada 134 ülke arasında 126. sırada olduğunu belirtti.
Türkiye'de kadının pek çok sorununun bulunduğunu ifade eden Barış, şunları kaydetti:
''Resmi rakamlara göre, Türkiye'de 4 milyona yakın kadın okuma yazma bilmemektedir. Okuma yazma bilen, fakat ilkokul mezunu olmayan kadınların sayısı ise 7 milyona yakındır. Türkiye'de kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 24'lere gerilemiştir. AB ortalaması ise yüzde 47'dir. Her 100 kadından beşi yevmiye karşılığında, 34'ü ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Halen 186 bin kadının kuması bulunmaktadır. Yani erkekler açısından çok eşlilik devam etmektedir. Medeni Yasadaki 17 yaş sınırına rağmen, kız çocukları için evlenme yaşı 12'ye düşmüş durumdadır. Türkiye'de 5,5 milyon kadın çocuk yaşta, 7 milyon kadın aile kararıyla 2 milyon kadın başlık parası karşılığında evlendirilmiştir.''