Türk-İş, Eylül 2025’e ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Sendikanın verilerine göre, dört kişilik bir ailenin yalnızca sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 27 bin 970 TL’ye ulaştı.
Araştırmada, gıda ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları da kapsayan yoksulluk sınırı 91 bin 109 TL olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 36 bin 305 TL’ye çıktı.
Asgari ücretli bekâr bir çalışanın bütçesinde geçen aya göre 1.323 liralık bir fark daha oluştu. Diğer bir ifadeyle yılın dokuzuncu ayı itibariyle bir kişinin yaşama maliyeti ile asgari ücret arasındaki fark 14.201 liraya ulaştı.
Araştırma sonuçlarına göre;
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 27.970,50 TL’ye,
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 91.109,11 TL’ye
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 36.304,79 TL ’ye yükseldi.
TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Eylül 2025 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,17 oranında gerçekleşti.
- On iki aylık değişim oranı yüzde 41,05 oldu.
- Yıllık ortalama artış ise yüzde 40,95 olarak gerçekleşti.
- Yılın ilk dokuz aylık artış oranı ise yüzde 32,67 oranında oldu.