“35. MADDE, 27 MAYIS ÜRÜNÜ”
 
Maddede yer alan “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi, Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” hükmünün 27 Mayıs askeri yönetiminin ürünü olduğunu belirten Küçük, “Bu vesileyle demokratik siyasi iradenin ürünü bir kanun hükmü değildir” dedi. Hükmün aslında askerlere darbe yapma yetkisi vermediğini vurgulayan Küçük, ancak 1971 muhtırası, 1980 darbesi, 28 Şubat post-modern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırasının arkasında hep bu maddenin olduğunu söyledi.
 
“DEĞİŞİKLİĞİN İÇERİĞİ ÖZENLE BELİRLENMELİ”
 
35. maddede yapılacak değişiklikle “askerlerin durumdan vazife çıkarma” keyfiliğinin sona ereceğini belirten Küçük, yapılacak değişikliğin içeriğinin de çok önemli olduğunu söyledi.
 
Yapılacak değişiklikte “manasında darbeyi meşru hale getiren bir hükmün” kesinlikle yer almaması gerektiğini vurgulayan Küçük, “O zaman yapılması gerekli değişikliğin içeriğinin özenle ve dikkatlice belirlenmesi gerekir. Yoksa daha beter olur. Benim bu konudaki önerim şu şekildedir: Silahlı kuvvetlerin vazifesi Türk yurdunu harice karşı korumaktır” dedi.
 
TSK’NIN İÇ GÜVENLİĞE YÖNELİK KATKISI
 
TSK’nın iç güvenliğe yönelik katkısının açık ve net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini de kaydeden Küçük, “Dahası bu konunun 35. maddede değil, diğer kanunlarda ya da hükümlerde belirtilmesi gerekir. İç güvenliğin, asıl vazifesi iç güvenliği sağlamak olan emniyet birimleri vasıtasıyla yani İçişleri Bakanlığı ya da valilerin talebine bağlı olarak yapılması gerekir. Bu vesileyle, askerler kendiliğinden hareketle iç güvenliğe müdahil olmamalı, iç güvenliğe ilişkin kararların alınmasında belirleyici yönde rol oynamamalıdır” diye konuştu.
 
DARBE EĞİLİMLERİNE JET YARGISAL İŞLEM
 
Küçük, darbe, müdahale ya da bir başka şekilde gerçekleştirilen fiillerin suç teşkil ettiğinin, bu kişilerin derhal görevine son verilmesi gerektiğinin, askerlerin görevlerinin nerede başlayıp nerede bittiğinin, kanunlarda çok açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Küçük, şunları söyledi: “Darbe yönünde yönelimlerde bulunanlar hakkında derhal yargısal işlem başlatılmalı, kesinkes görevlerinde bırakılmamalıdır. Bütün bunların bir arada gerçekleşmesi halinde, 35. maddenin değiştirilmesi gerçek manada anlamlı olabilir. Aksi takdirde, fuzuli bir iş yapmaktan öte bir anlam taşımaz.”
 
yeniakit