300 davetiye gönderilmesine rağmen 20 kişinin toplantıya katılması, yoğun ülke gündemi arasında zaman ayırarak toplantıya katılan milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Sivil Toplum Ortak Çalışma Grupları Girişimcileri tarafından başlatılan TkMM projesi kapsamında Aydın"da oluşumu tamamlanan Aydın küçük Millet Meclisi"nin ikinci toplantısı Aydın Belediyesi Meclis Salonu"nda yapıldı. Yaklaşık 15 gün önce yapılacağı duyurulan toplantı öncesi sicil toplum örgütleri ve meslek odalarına 300"ü aşkın davetiye gönderilmesine karşın, toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay ile birlikte sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 20 kişilik bir grup katıldı. İlki Ekim ayında toplanan ve katılımın yüksek olduğu toplantının ardından, ikinci toplantının ilgi görmemesi milletvekilleri ve katılımcılar tarafından tepki gördü.

Toplantının yapılacağı solana ilk girenlerden olan ve dakikalarda salonun dolmasını bekleyen Milletvekili Erdem, toplantıya katılımın giderek azalmasının kendilerini de olumsuz etkilediğine işaret ederek, “Milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerinin böyle bir ortamda buluşmasını önemsiyoruz. Bu nedenle katılımın azalması bizimde toplantıya gelmemizi zorlaştırıyor. Katılımın az olmasını ben sivil toplum örgütlerinin politize olmasına bağlıyorum. Toplum temsilcisi olan sivil toplum örgütlerinin politize olması doğru değil. O taraftakiler, bu taraftakiler tartışması olduğu için böyle toplantılara katılım sağlanamıyor. Çağdaş demokratik yaşamda böyle şeylerin yaşanmasını hoş karşılamıyorum. Gelişmekte olan demokrasi yaşamımızda sivil toplum örgütlerimizin taraflara ayrılması kabul edilemez. Gelişmekte olan bir ülke olarak bu sorunları aşmalıyız” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ DAHA İYİ SEÇİLMELİ

Milletin temsilcisi olan kişiler olarak halka hesap verebilecekleri bir ortamda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden CHP"li vekil Fatih Atay da, vekil-müvekkil buluşmalarında hesap vermeye hazır olduğuna işaret etti. Denetlenmek ve her türlü soruyu cevaplandırmak için bu toplantıya katıldığını kaydeden Atay, “Bizden hesap sorulmasını istiyoruz. Biz davete icabet ettik ancak katılımın olmaması bizi üzdü. Katılım için biz bir şey yapamayız, bu sizin sorununuz. Ancak bir diğer sorunda toplantının gündem maddeleri. "Açılım" aylardır toplumun çeşitli kademeleri tarafından tartışıldı ve bu konu TBMM"in gündemine girdi. Siyasi partilerin genel başkanları bu konudaki görüşlerini dün açıkladı. Bizim onların konuşmalarından alıntı yapıp, bugün burada açılımı konuşmamız doğru olmaz. Bunun yerine daha güncen meseleleri tartışabilirdik. Toplantıları 2-3 ayda bir yapalım ancak konular güncel ve katılım çok olsun” diye konuştu.

BARO VE ODA BAŞKANLARI KATILMAK İSTEMEDİ

Aydın küçük Millet Meclisi toplantılarının amacına ulaşması için gerekli tüm özveriyi gösterdiklerine işaret eden Kadın Hakları Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Gülcay Kösem ise, davetlerine rağmen gerekli katılımı sağlayamadıklarına işaret ederek, “Sanırım oda başkanları böyle küçük ortamlarda bulunmayı, kendilerine yakıştıramıyorlar. Baro Başkanımızı davet ettim. "Biz zaten AYTESKON"da bir araya gelip, bu konuları görüşüyoruz” dedi. Bende, "Biz sizin orada kaldığınız kararlardan haberdar değiliz. Aramızda olup bilgilerinizi bizimle paylaşın. Milletvekilerimiz orada olacak, sizde aramızda olursanız sevinirim" dedim, ama bugün kendisi aramızda değil” ifadelerini kullandı.

300 DAVETİYE GÖNDERDİK

İlk toplantının ardından ikinci toplantıya iyi bir hazırlık yaptıklarını ve bunun için çeşitli kesimlerinden temsilcilerine 300"ün üzerinde davetiye gönderdikleri açıklayan Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, tüm çabalarına rağmen sonucun ortada olduğuna değinerek, şunları söyledi: “Bazı vekillerimiz, sivil toplum örgütü temsilcileri ve basın bugün aramızda. Biz her davet ettiğimiz kişiden bize geri dönmelerini istedik. Milletvekillerimiz dönüp mazeretlerini ilettiler. Ama birçok kişi bunu bile yapmaya gerek görmedi. Herkes bu çalışmayı farklı algılıyor. Ben bu çabamızı üyesi bulunduğum ASTO platformuna bile anlatamadım. "Toplantılar birileri tarafında destekleniyor, birileriniz maşası oluyorsunuz, bu toplantılar uygun değil" gibi bahanelerle karşılaşıyoruz. "Önyargılar Giremez" sloganıyla çalışıyoruz ama önyargıları kıramıyoruz. İnşallah sonraki toplantılar daha iyi olacak”