Yargıda kriz çıkmasına neden olan Başsavcı Cihaner'in tutuklanması ve sonrasında yaşanan olaylar gündemi sarsmaya devam ediyor. Yeni iddiaya göre bakanlık Cihaner'i tutuklatan savcıları görevden alma kararını Erzurum'a geç iletti. Savcılar da bu zaman aralığında ellerindeki dosyaları Ergenekon savcılarına ulaştırdı.

CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Dün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.

Cemaat soruşturmasıyla gündeme gelen ve tutuklanmasıyla yargı krizi çıkmasına neden olan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'i tutuklatan savcıların görevden alınmasında ilginç bir gecikme yaşandığı ortaya çıktı.

"FAKS YERİNE KURYE 20 SAAT KAZANDIRDI"

17 Şubat öğlen 13.00 sıralarında Erzurum'daki özel yetkili savcıları görevden alan HSYK, bu kararını Adalet Bakanlığı'na bildirdi. İddiaya göre bakanlık kararı, Erzurum'a iletirken işi ağırdan aldı. Faks yoluyla iletilebilecek karar, Erzurum'a özel kurye ile gönderildi. Bu yöntemle savcılar yaklaşık 3 saat daha görevde kaldı.

Bu iddiayı savunanlara göre savcılar bu süre içinde 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu şüphelilerle ilgili dosyayı İstanbul'daki Ergenekon savcılarına gönderdi.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre ise bu tür kararları Personel Daire Başkanlığı

hiçbir zaman faks ile değil her zaman kurye ile gönderiyor. Ayrıca Adalet Bakanlığı, kararın 16.47'de elektronik ortamda Erzurum'a ulaştırıldığını açıkladı.

BAKANLIK: MAKUL SÜREDE GÖNDERİLDİ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de HSYK'dan gelen yetki kaldırma talebini makul sürede

Erzurum'a ulaştırdıklarını söyledi.
Habertürk TV Ankara Temsilcisi Ünsal Ünlü'ye konuşan Bakan Ergin, "Kurul kararı bize ham

olarak gelir, biz de onu karar haline getirerek tebliğ ederiz. Dolayısıyla gecikme söz konusu

değil" sözleriyle personelini savundu.

BAKAN: SAVUNMAYI BİLE ZUL SAYARIM

Ergin, dosya Erzurum'a yollanmadan önce kendisine danışıldığı iddialarını ise çok sert sözlerle yalanladı:

"Böyle bir konuda savunma yapmayı bile zul sayarım. Olur mu öyle şey. Biz sadece bakanlık olarak HSYK'nın yetki kaldırma kararını tebliğ ettik. Ondan sonrası yargının kendi iç işleyişidir."

HSYK: TEBLİĞ ULAŞMADAN İŞ BIRAKILIR

HSYK Başkanvekili Özbek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturma dosyasının İstanbul"a gönderilmesiyle ilgili olarak, “Biz de yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, bilgi derken resmi bilgi değil herhangi bir şekilde haberdar olunduğu anda, arkadaşlarımız elindeki işi bırakırlar. Söyleyecek bir şey yok” dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı, 17 Şubat Çarşamba günü saat 06.00"da yapılan açıklamanın, 16 Şubat Salı günü saat 23.00"de tamamlandığını belirterek, “Gazetelerin baskı saatleri ve televizyonların akşam haber bültenlerinin tamamlanması dikkate alınarak yapılacak bir açıklamanın gerekli şekilde kamuoyuna duyurulamayacağı düşünülmüş ve açıklamanın ertesi gün sabah saatlerinde yapılması kararlaştırıldığını” bildirdi.

Bakanlık, 17 Şubat Çarşamba günü sabah erken saatte yapılan basın açıklamasına yönelik eleştiriler ve bugün basında yer alan Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin kararın geç tebliğ edildiği haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı"nca yürütülen bir soruşturmayla ilgili olarak, “16 Şubat Salı günü televizyon kanallarında bilgi kirliliğine yol açan haber yayınlarının gün boyunca sürdürülmesi, ayrıca YARSAV"ın bir yazılı açıklama ve akşam saatlerinde basın toplantısı yaparak Bakanlığımızı açıklama yapmaya ve soruşturma açmaya çağırması” üzerine konuyla ilgili bir açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, YARSAV"ın basın toplantısının saat 19.00 sıralarında ajanslara ve televizyonlara yansıdığı anımsatılarak, “Bakanlıkça yapılacak açıklamanın hazırlanmasının 23.00 sıralarında tamamlandığı” ifade edildi.

“Ancak gazetelerin baskı saatleri ve televizyonların akşam haber bültenlerinin tamamlanması dikkate alınarak yapılacak bir açıklamanın gerekli şekilde kamuoyuna duyurulamayacağı düşünülmüş ve açıklamanın ertesi gün sabah saatlerinde yapılması kararlaştırılmıştır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Hazırlanan yazılı basın açıklaması metni, basın müşavirimiz tarafından telefonla irtibat kurulduktan sonra Anadolu Ajansı İç Haberler Müdürlüğünün e-posta adresine ([email protected]) gönderilmiştir. E-postanın gönderiliş tarih ve saati bilgisayar kayıtlarında 17 Şubat 2010/00.05 olarak gözükmektedir.

Yazılı açıklamanın, televizyonların sabah haberlerine yetişmesi için haberin hazırlanma süresi de dikkate alınarak gönderilen e-postaya 'sabah saat 06.00'da servise konulabilir' şeklinde bir not düşülmüştür. Bakanlığımızın basın açıklaması Anadolu Ajansı tarafından 05.57'de servis edilmiştir.”

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Açılamada, Erzurum özel yetkili Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin HSYK kararının “geç tebliğ edildiği” yönündeki iddialara da yanıt verildi. İddiaların “doğru olmadığı” belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“HSYK toplantısı, 17 Şubat Çarşamba günü saat 12.45"te sona ermiş, öğle tatilini müteakip bu kararın yazılması ve tebligatların hazırlanıp imzalanması işlemi tamamlandıktan sonra, tebligat UYAP üzerinden saat 16.17 itibariyle Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiştir. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Şubat Perşembe günlü yazısında, CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili ve tüm Cumhuriyet Savcılarının yetkilerinin kaldırıldığına dair yazının 17.02.2010 saat 16.45"te ellerine ulaştığını, "Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi"nin (CMK 250. maddeyle yetkili ve görevli) 18.02.2010 tarihinde tutuklu sanıkların duruşmalarının olduğunu, bu duruşmalara katılacak yetkili Cumhuriyet savcısı halen görevlendirilmediğinden adı geçen Cumhuriyet savcılarının duruşmalara katılıp katılmayacağı hususunda acil görüş bildirilmesini" talep etmiştir.

Bu yazı aynı gün yapılan HSYK toplantısında Kurula sunulmuş, Kurulca Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı da göz önünde bulundurularak Erzurum CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet başsavcıvekilliği ve savcılıklarına yeni isimlerin görevlendirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar da 18 Şubat Perşembe günü saat 13.52"de Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiştir. Görüldüğü gibi her iki konuda da basında yer alan iddia ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”

Öte yandan, bakanlığın bugünkü açıklamasında, 17 Şubatta yapılan açıklamanın e-posta yoluyla gönderildiğini gösterir bilgisayar çıktısına da yer verildi. -hürriyet