Terörle mücadelede kritik günlerden geçen Türkiye-İran ilişkilerinde gerilimi doruğa çıkaran şok bir bilgiye ulaştı.

İki ülke üniversiteleri arasındaki eğitim işbirliği programı kapsamında Tahran'a davet edilen 3 Türk akademisyenin İran İstihbaratı ve Devrim Muhafızları tarafından "ajan" oldukları suçlamasıyla 13 gün süreyle sorgulandığı ortaya çıktı. Işık Üniversitesi'nden internetin yerel yönetimlerde siyasal katılma amaçlı kullanımı konusunda uzman olan Rabia Karakaya Polat ile siyaset bilimci Seda Yılankaya 28 Mayıs 2011'de Tahran Üniversitesi'nin daveti üzerine "İran- Türkiye ve Arap Baharı-Ortadoğu'daki Son Gelişmeler" konulu konferansa katılmak üzere davet aldılar. Seda Yılankaya'nın eşi ve aynı zamanda Koç Üniversitesi öğretim üyesi olan mikro ekonomi uzmanı Tahir Okan Yılankaya da ziyarete eşlik ederek konferans çerçevesinde "Türk Dış Politikası'nın Arap Baharı'nda Etkileri" konulu bir sunum yaptı.

Konferansın ikinci gününde 3 akademisyen hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı.

Bilgisayar, telefon ve pasaportlarına el konulan 3 öğretim görevlisi 13 gün süreyle sorguya çekildi. Sorgulama sırasında akademisyenlere hangi konuda çalıştıkları, ABD'de eğitim alıp almadıkları, İran'la bağlantıları, neden kendilerinin davet edildiği, Tahran'daki çalışmalarını daha sonra kimlerle paylaşacakları soruldu. Verilen cevapların araştırıldığı, sorgu sırasındaki ilave sorulardan anlaşıldı. Sorgulama sonrasında 3 akademisyen tutuklandı. 

TÜRKİYE DEVREDE 
Akademisyenlerin durumu Türkiye dönüşlerinin sarkması üzerine ortaya çıktı. Türk yetkililerin devreye girmesi ile 13 günlük kabus sona erdi ve akademisyenler 13 Haziran 2011 tarihinde Türkiye'ye dönebildi. SABAH'ın ulaştığı akademisyenler gözaltı ve tutuklama olayını doğrularken, akademisyenlerden biri ısrarlı sorulara karşı "O günleri hatırlamak bile istemiyorum. Bana daha fazla bir şey sormayın" dedi. Edinilen bilgilere göre bu olay sonrasında 3 akademisyene "Bu devletler arası konu haline geldi. İşin nezaketi gereği lütfen konuşmayın" ricasında bulunuldu. 

İŞTE13 GÜNLÜK KÂBUSUN KURBANLARI
Doç. Rabia Karakaya Polat Işık Üniversitesi uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı 
1999'da Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlşkiler Bölümü'nü bitirdi. 2001'de İngiliz De Montfort Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Bölümü'nde burslu olarak doktora yaptı. Internet'in yerel yönetimlerde siyasal katılma amaçlı kullanımı üzerine tez yazdı. 2003'te AB ülkelerinde parlamentoların Internet'i demokratik amaçlı kullanımlarıyla ilgili bir projenin Britanya ayağında çalıştı. 

Yard. Doç. Dr. Seda Demiralp Yılankaya
* Işık Üniversitesi Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi 2001 
Boğaziçi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Amerikan Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Siyaset konusunda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Özellikle Türkiye'de İslam sermayesinin yükselmesi ve radikal İslam'ın düşüşü, Türkiye'de aşırı Kürt ve İslam'ın ılımlılaşması, AK Parti kapsamında Türkiye'de Politik İslam'ın ılımlılaşması konularında yayınları ve çalışmaları bulunuyor. 

Yard. Doç. Dr. Tahir Okan Yılankaya
* Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi 
Mikroekonomi uzmanı olarak tanınıyor. Boğaziçi Ekonomi bölümünden 1993 yılında mezun olan Yard. Doç. Yılankaya, Nortwestern Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Kanada British Colombia Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Yard. Doç. Yılankaya, Türkiye, Kanada ve Amerika'da önemli ödüllere sahip.

sabah