Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nobuo Tanaka, petrolün varil fiyatı ortalamasının bu yıl 100 doların üzerinde kalması halinde küresel ekonomide 2008"de yaşanan ekonomik krizin tekrarlanabileceğini söyledi.

Tanaka, “Çok endişeliyiz, bu durum petrol arzı için risk oluşturuyor. Petrol fiyatları 100 dolar civarında 2011 boyunca devam ederse, 2008"deki krizin benzeri yaşanır” dedi.

IEA Başekonomisti Fatih Birol ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika"daki olaylar nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının ekonomik büyüme için tehlike oluşturduğunu ve sanayileşmiş ülkelerin bir miktar stoku devreye sokmaya hazır olduklarını söyledi.
Birol, petrolün artan maliyetinin sanayileşmiş ülkelerin ticaret dengelerini alt üst edebileceğini, enflasyonu yükseltebileceğini ve bunun da büyük merkez bankalarının faizleri artırmasına yol açabileceğini söyledi.

Stok açılabilir

Dünya petrol piyasasında arz ve talep arasında dengesizlikler arttığında IEA"in OECD üyesi ülkelerden stoklarını kullanıma açmalarını isteme yetkisi bulunuyor. Söz konusu stoklar 1.6 milyar varil seviyesinde. IEA bu yetkisini en son 2005"te Katrina Kasırgası Meksika Körfezi"nde petrol üretimini vurduğunda kullanmıştı.

Milliyet