Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dün Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında verilen arada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili soru üzerine, önce yanındaki Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı'nı işaret ederek, 'Arkadaşlar çalışmayı yapıyorlar' dedi. Yılmaz, daha sonra 'Yeni başlayan bir çalışma mı' sorusu üzerine de, 'Bayramdan sonra başlayacağız' diye konuştu. Çalışmanın ne zaman biteceği konusunda zaman veremeyeceğini dile getiren Yılmaz, 'Çalışma bittiğinde Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve açıklamayı yapacak' dedi.

BENDEN DUYMADIKÇA
Yılmaz, bedelli askerlikte 35 yaş sınırı konulacağına ilişkin bir soru üzerine, 'Bununla ilgili kimin açıklaması lazım? Benim değil mi? Benden duyarsanız inanın, benden duymazsanız inanmayın. Çalışma önce benim elime gelecek benden sonra da Başbakanımıza gidecek. Özü bu' diye konuştu. Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonun'da da, komisyon üyelerinin soruları üzerine, bedelli askerlikle ilgili bilgi verdi. Geçmişte 1987, 1992 ve 1999 yıllarında üç kez bedelli askerlikle ilgili düzenleme yapıldığını dile getiren Yılmaz, 1987'de 198 bin hak sahibinden sadece 18 bin kişinin bedelli askerlik uygulamasından yararlandığını ifade etti. Yılmaz, 1992'de hak eden 243 bin kişiden 35 bininin, 1999'da da hakeden 344 bin kişiden 72 bininin bedelli askerlik uygulamasından yararlandığını söyledi.

Sözleşmeli er başvurusu uzatıldı
KARA Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli er süresini 31 Aralık tarihine kadar uzattı. Yapılan açıklamada, en az ilköğretim  mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış, 7 Eylül 2011 itibarıyla terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla geçmemiş ve 26 yaşından gün almamış olan adayların başvuru yapabileceği ifade edildi. Ön başvurular www.kkk.tsk.tr internet adresinden 31 Aralık 2011'e kadar yapılabilecek. (ANKA)

ZAMAN VERMEDİ
YIlmaz, bedelli uygulamasında şu anda yaş sınırı konusunda bir belirlemede bulunmadıklarını belirterek, 35 yaşın baz alınması halinde bundan 200 bin kişinin yararlanma hakkının olacağını kaydetti. Yılmaz, geçmişteki uygulamalara ilişkin verilerin hak eden çoğunluğun bedelli uygulamasından yararlanmadığını gösterdiğini belirtti. Kendisine bir ön çalışma sunulduğunu ifade eden Yılmaz, 'Arkadaşlar geçmişteki uygulamalara bakacaklar. Bayramdan sonra yapacağımız çalışmayı Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz' dedi. Yılmaz, çalışmanın ne zaman biteceği konusunda ise bir zaman vermedi. (ANKARA)

ÇİÇEK: İHTİYAÇLA KAYNAK DENGESİ ÖNEMLİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, NTV'ye yaptığı açıklamada, bedelli askerlik meselesini de değerlendirdi. Çiçek, bu konuda şöyle konuştu: 'Elbette hükümet üyesiyken söylediklerim ortada ama gördüğüm bir husus var. Herkes bu konuya yardımcı olmak arzusunda. Burada eskiden beri tereddüt edilen husus şudur; Türkiye'nin bir savunma ihtiyacı var. Bir de bu savunma ihtiyacını temin eden bir insan kaynağı var. İhtiyaçla kaynak arasındaki dengeyi nasıl kuracağız, çalışmalar da tartışmalar da bununla alakalıdır. Ümit ederim önümüzdeki günlerde bu denge bir yerde kurulmuş olur.'

akşam