Önce YSK, BDP destekli isimlerden Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürdü, bağımsız seçilen 30 milletvekili “arkadaşları olmadan TBMM’ye gitmeyecekleri”ni deklare etti. Ardından Ergenekon davası tutukluları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye talepleri reddedildi.

KCK davasından tutuklu 5 isimle, Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklu olan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’ın tahliye talepleri ise hala karara bağlanmadı. İşte bu 38 isme 12 Haziran’da verilen 2 milyon 398 bin 67 oy, 28 Haziran’da yemin töreniyle açılacak yeni TBMM’de temsil edilemeyecek. BDP’nin desteğiyle aday gösterilen, ancak halen KCK davasından tutuklu bulunan Selma Irmak, Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım hakkında savcılar önceki gün “tahliye talebinin reddi” yönünde görüş bildirdi. Milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin yerine Diyarbakır’da Ak Parti’nin 6. sıra adayı Oya Eronat TBMM’ye gitmeye hak kazandı.

Diyarbakır’dan çıkan boykot kararı sonrası TBMM’de 512 milletvekili olacak. Boykota katılacak 30 milletvekili Ankara’ya gelmeyecek. Haberal ve Balbay’ın dışında Engin Alan ve 5 KCK tutuklusu da tahliye edilmezse, toplam 38 milletvekili yemin etmeyerek TBMM çalışmalarına katılmamış olacak. Bu rakam, 550 milletvekilinin olduğu TBMM’nin yüzde 7’sine denk geliyor.