Hrant Dink suikastinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle yargılanan jandarma görevlileri hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 asker hakkında 2 yıl hapis talebiyle dava açıldı.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink'in öldürüldüğü dönemde Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu rütbeli 6 asker hakkında daha 'görevi ihmal' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Halen yargılanmaları devam eden Dink cinayetinde Albay Ali Öz'ün ihmali olduğunu itiraf den Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in de iddianamede isimlerine yer verildi.
SUÇ: İHMAL VE SAHTECİLİK

Trabzon Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Can'ın Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sunduğu iddianamede Albay Ali Öz, dönemin Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız ile istihbarat görevlileri Önder Araz, Okan Şimşek, Veysal Şahin, Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Gazi Günay, cinayetin işleneceği bilgisini aylar önce almalarına rağmen ilgili makamlara bildirmemek ve olaydan sonra geçmişteki istihbarat zafiyetlerini saklamak amacıyla sahte belge düzenlemekle suçlandı.

Okan Şimşek ve Veysel Şahin'in 'görevi ihmal'den yargılandığı dava ile yeni davanın birleştirilmesi bekleniyor. Mahkeme, 26 Eylül'deki duruşmada 'görevi ihmal' suçundan açılan davanın TCK 83'e göre 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar vermişti.

25 YIL HAPİS İSTENECEKTİ

Ancak savcının itirazı üzerine üst mahkeme suçun 'görevi ihmal' olduğuna hükmetti. Dava ağır ceza mahkemesinde görülseydi 6 Jandarma görevlisi hakkında 25 yıla kadar hapisle dava açılabilecekti.

ÖZ'ÜN ROLÜ 'İHMAL'DEN ÖTE

Cinayete azmettirmek suçlanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Dink'in öldürüleceğini cinayetten 6 ay önce jandarma görevlilerine bildirdiğini söylemişti. Bunun üzerine Şimşek ile Şahin hakkında dava açılmıştı. İki asker, mahkemede itiraflarda bulunarak, "Albay Öz bize baskı yaptığı için müfettişlere yalan söyledik" demişlerdi. Tanık olarak dinlenen Yüzbaşı Metin Yıldız da Öz'ün 'cinayetteki sorumluluğu ihmalden de öte' demişti.