ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Türk elektronik şirketini, "nükleer kaçakçılığa yardım ettikleri" iddiasıyla yaptırım listesine aldı. Şirketlerin Pakistan asıllı Abdul Kadir Han isimli nükleer bilimcinin kurduğu kaçakçılık operasyonunun bir parçası oldukları iddia ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptırım listesine aldığını açıkladığı iki Türk şirketi EKA Elektronik Kontrol Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. ve ETI Elektronik Sanayi Ticaret A.Ş. Listeye şahsen alınan Türkler de bu iki şirketin yöneticileri olan Selim Alguadiş ve Kürşat Zafer Cire.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iddiası listedeki isimleri özellikle İran ve Libya'ya anahtar teslimi nükleer santral parçası, ekipman ve santrifuj üretip satmak ve zaman zaman tasarım konularında danışmanlık yapmış olması.

Şaşırtıcı olan bu şirketlerden özellikle EKA Elektronik Kontrol Şirketi'nin aralarında ABD'li şirketlerin de bulunduğu çok sayıda yabancı çözüm ortağı bulunması.

Sarıgazi'de faaliyet gösteren şirket Eurocopter, SMA ve Thomson gibi savunma sanayi şirketleriyle de teknolojik işbirliği yapıyor.

Şirketle ilgili soruşturma birkaç yıl öncesine gidiyor ve Başkanı Selim Alguadiş'ın Libya'ya bilerek nükleer teknoloji transferi yapmadığını söylediği ifadesi Londra mahreçli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü raporunda yer aldı.

Aynı raporda pekçok şirketin bilmeden sattığı parçaların nükleer kaçakçıların eline geçebilme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiliyordu.

Yani Türk şirketler büyük bir ihtimalle suçsuz olabilirler ama yaptırım listesinden çıkmaları çok çaba gerektirecek.


MİLLİYET