Hünkari Sevenler Derneği tarafından Uşak merkezde düzenlenen güvercin mezadına, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar, Bursa, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli ile bu illerin ilçelerinden gelen yaklaşık 200 güvercin sever katılırken, mezatta değişik güvercin ırklarından 700 güvercin görücüye çıktı.

Hünkari Sevenler Derneği Başkanı Osman Coşkun, mezadın beklediklerinden daha iyi geçtiğini belirterek, güvercinlerin 50 liradan 4 bin liraya kadar alıcı bulduğunu söyledi.

Farklı illerde sürekli olarak güvercin mezatları düzenlendiğini, Uşak"ta ilk kez bir böyle bir organizasyon yapıldığını kaydeden Coşkun "Türkiye"nin pek çok ilinde güvercin mezadı yapılıyor. Bu mezatlarda Hünkari, Şebap, Kelebek, Dolapçı, Taklacı, Mantolu ırklarından çok değişik renk ve özellikte güvercinler 10 bin liraya kadar alıcı buluyor. Biz Uşak"ta ilk kez böyle bir organizasyon düzenledik. İlgi beklediğimizden yüksek oldu. Güvercin sevenleri burada topladığımız için mutluyuz. Hünkari ırkından iki güvercin 4 bin liraya alıcı buldu. Mezatta toplam olarak 50 bin lira değerinde güvercin satıldı."

HÜNKARİ GÜVERCİNLERİNE İLGİ YOĞUNDU

Osmanlı Güvercini olarak bilinen, fiziki özellikleri nedeniyle özel ilgi gören Hünkari güvercinlerine mezatta yoğun ilgi olduğunu kaydeden Osman Coşkun, Türkiye"de 500 çift kadar Hünkari güvercin bulunduğunu söyledi.

Hünkari güvercinlerinin yavrularını besleyemediğini, ancak başka güvercinlerin "süt anneliği" sayesinde büyütülebildiklerini, bu nedenle çoğaltılmalarının zor olduğunu anlatan Coşkun, şunları kaydetti.

"Hünkari güvercinleri dünyaya Ege Bölgesi"nden dağılmıştır. Osmanlı güvercini olarak bilinen Hünkari, Osmanlı Şehzadelerinin Manisa"da eğitim gördükleri zamanlarda vakit geçirmeleri için değişik ırkların çiftleştirilmesinden üretilen bir tür güvercin ırkıdır. Manisa ve çevresinde yetiştirilen bu güvercin 1700"lü yıllarda İngiltere"ye götürülmüş, oradan da ABD"ye ve değişik Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu"nun çöküş döneminde dejenere olan Hünkari güvercinleri Anadolu"da neredeyse yok olmuştur. 1920"li yıllarda Avrupa"dan getirilen Hünkari güvercinleri yeniden Anadolu"da beslenmeye başlandı. Bugün ülkemizde yaklaşık 30-40 kişi Hünkari besliyor. Estetik özellikleri yüksek olan bu güvercinlerin 28 ayrı özelliği var."

Milliyet