Aydın merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarları 19 Temmuz"da başlayacak olan sigara yasağı konusunda bilgilendirildi. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde mahalle ve köy muhtarları Sağlık Bakanlığı"nın “Türkiye"nin Havası 19 Temmuz"dan Sonra Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası” sloganıyla başlattığı kampanya hakkında bilgiler verildi. Aydın Devlet Hastanesi Konferans Salonu"nda düzenlenen seminere Aydın merkeze bağlı mahalle ve köy muhtarları katıldı.
Seminerde muhtarlara 19 Temmuz"da başlayacak olan sigara yasağı hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıkları Şube Müdürü Yasemin Arslan, tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Dünya genelinde yılda 5,4 milyon, günde ise 14 bin kişinin tütün kullanımı nedeniyle rahatsızlandığına işaret eden Arslan, “Ülkemizde her yıl ortalama 240 bin kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölmektedir. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 41,6"sı tütüne bağlı hastalıklar nedeniyledir. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1,2 milyar kişi sigara kullanmaktadır. Tütün; başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere 50"den fazla sağlık problemine yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tütün, önerilen miktarlarda kullanıldığında kullanıcısını öldüren ve satışına yasal olarak izin verilen yegane üründür. Tüm kanserlerin yüzde 30"u tütünle ilişkilidir” dedi.
Trendin böyle devam etmesi halinde 2020 yılında yılda 10 milyon kişinin tütünden öleceğine işaret eden Yasemin Arslan, “Eğer etkili önlemler uygulamaya konmazsa bu yüzyılda 1 milyar kişi tütün yüzünden ölecek olup, ölümlerin yarısı orta yaşlarda gerçekleşecektir. Dünya genelinde her yıl 600 bin, her 32 dakikada 1 masum insan başkasının dumanından, duman altı olarak ölmektedir. Her 8 sigara içicisi, sigara içmeyen 1 kişiyi de beraberinde götürür” diye konuştu.
Türkiye"deki sigara kullanım oranları hakkında da bilgiler veren Arslan, şöyle konuştu: “Türkiye"de sigara tüketimi son 20 yılda yüzde 80 artarken, gelişmiş ülkelerde yüzde 30 azaldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde kadınların yüzde 30"u, erkeklerin ise yüzde 60"ı yani tüm toplumda 17 milyon kişi sigara içmektedir. Bir paket sigaranın maliyeti Türkiye"de asgari ücretle geçinen bir kişinin günlük gelirinin yüzde 40"ını oluşturmaktadır. Türkiye sigara tüketiminin devlet tarafından teşvik edildiği Çin ile nüfusu kalabalık olan ABD, Rusya, Japonya, Endonezya ve Almanya gibi ülkelerin ardından dünyada en fazla sigara içilen 7"inci ülke konumundadır”