Nazilli merkez Ordu Caddesi Atatürk Parkı önünde yaklaşık 97 metrekarelik alana tasarlanarak yapılan 16 Türk Devletinin kurucularının ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu kaideler büyük ilgi görüyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, “Uzun zamandan beri böyle bir düşüncemiz vardı. Milattan önce 204 yılında Mete Han tarafından kurulan ve 420 yıl hüküm süren Milli varlığımızın temeli olan Büyük Hun İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar kurulan 16 Büyük Türk Devleti hakkında bilgiler ve kurucularının kaideleri uzun araştırmalar ve incelemeler sonucu Nazilli’mizin en uygun yerine konmuştur. 97 metrekare lik alanda sırasıyla Büyük Hun İmparatoru kurucusu Mete Han, Batı Hun İmparatorluğu kurucusu Panuhan, Avrupa Hun İmparatorluğu kurucusu Atilla Han, Ak Hun İmparatorluğu kurucusu Akşuvar Han, Göktürk İmparatorluğu kurucusu Bumin Kağan, Avar İmparatorluğu kurucusu Bayan Kağan, Hazar İmparatorluğu kurucusu Hazar Kağan, Uygur Devleti kurucusu Kül Bilge Kağan, Karahanlılar Devleti kurucusu Bilge Kül Kadir Han, Gazneli Devleti Kurucusu Alptekin Han, Büyük Selçuklu İmparatorluğu kurucusu Selçuk Bey, Harzemşahlar İmparatorluğu kurucusu Muhammed Harzemşah, Altınordu Devleti kurucusu Baturhan, Büyük Timur İmparatorluğu kurucusu Timur Külegen Han, Babür İmparatorluğu kurucusu Babür Şah ve üç kıtaya 600 yıl hükmetmiş 1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Bey’in bire bir kaideleri 16 Büyük Türk Devletinin Bayraklarıyla birlikte hemşerilerimizin ziyaretlerine açılmıştır. Bu alanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de kaidesi en önde yer almaktadır. Ayrıca burayı ışıklandırdık akşamları buradaki görüntü çok daha güzel bir hal alıyor. Bence her Türk vatandaşının geçmişini, tarihini bilmesi lazım. Bu günlere gelmemizde önemli yer tutan 16 büyük Türk Devleti ve kurucularını hepimizin bilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Başkan Alıcık, sözlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır” ifadesiyle son verdi.