12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’yı ifadeye davet etti. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer’i de dün sabah arayan Başsavcıvekili Görüşen’e, Tümer’in oğlu “Nejat Paşa’yı kaybettik” dedi. Şahinkaya da ifade veremeyecek kadar ağır hasta. Baş zanlı Kenan Evren’in avukatı da müvekkilinin ifade vermeye gitmeyeceğini söyledi. 
 
İlk aramada bulamadı 
12 Eylül 2010 tarihli referandumda Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ardından darbecilerin yargı önüne çıkarılması için çok sayıda suç duyurusu yapılmıştı. Suç duyuruları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı Murat Demir’i görevlendirdi. Demir de soruşturmayı bir süre devam ettirdikten sonra suçun özel yetkili savcılık yetkisinde olduğuna karar vererek, soruşturma dosyasını Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’ne gönderdi. 
 
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen’in yürüttüğü soruşturma kapsamında ifadeleri alınması için Emniyet’ten, 12 Eylül darbesinin hayatta kalan mimarları dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer’in adres ve telefonları istendi. Emniyet üç komutanın iletişim bilgilerini savcılığa iletti. Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, Evren ve Şahinkaya’yı telefonla arayarak ifadeye davet etti. Şahinkaya’dan “Rahatsızım” karşılığını alan Başsavcıvekili Görüşen, polisin verdiği numaralardan Tümer’e ulaşamadı. 
 
Polisten yeni telefon 
Polisten yeni telefon numaraları alan Görüşen dün sabah Tümer’i yeniden aradı. Başsavcıvekili Görüşen, görüşmeyi Radikal’e şöyle aktardı: 
“İlk verilen telefonlarına ulaşılmaması nedeniyle geçen Cuma günü yeni bir telefon tespiti istedik. Söz konusu telefonları bu (dün) sabah bildirdiler. Bu sabah aradım ve oğluyla görüştüm. Oğlu Nejat Paşa’nın öldüğünü söyledi. Bunun üzerine biz de başsağlığı diledik.” Görüşen, Tahsin Şahinkaya’nın da kendisine telefonda rahatsız olduğunu ifade ettiğini belirterek “Tekrar görüşmeye çalışacağız, rahatsız olduğunu söyledi bana. Kenan Paşa şu anda Ankara’da ancak ifadesinin nasıl alınacağı konusunu inceliyoruz” dedi. 
 
Evren: kendimi asarım 
Evren’in avukatı da dün sabah Ankara Adalet Sarayı’nda Başsavcıvekili Görüşen’le konuşarak, müvekkilinin yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle ifadesinin Ankara’da ikamet ettiği evde alınmasını talep etti. Evren daha önce 12 Eylül’e yargılama gündeme geldiğinde, “Hakkımda dava açılırsa kendimi asarım” demişti. 
 
‘Elinizi çabuk tutun’ çağrısı 
Nejat Tümer’in dün hayatını kaybetmesi üzerine darbecilerin yargı önüne çıkarılmayacak mı kuşkusunu doğurdu. 78’liler Derneği Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk, “Savcıların ellerini çabuk tutmasını istiyoruz. Bir an önce darbecilerin yargı önüne çıkarılması gerekiyor. Şimdi kala kala Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya kaldı. Eceliyle ölmeleri mi bekleniliyor?” dedi. Darbe soruşturması yaptığı için meslekten ihraç edilen eski savcı Sacid Kayasu da “Ölenlere rahmet dilemekten başka seçenek bulunmuyor. Ama gönül isterdi ki, bu dünyada hesap versinler. Yargının önüne çıkmadan ölecek görünüyorlar” diye konuştu. 
 
Şahin: İfade çok önemli bir gelişme 
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 12 Eylül döneminin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın ifadeye çağrılmasının “çok önemli bir gelişme olduğunu” söyledi. 
 
Şahin, dün konuya ilişkin soru üzerine, “Bunu çok önemli gelişme olarak değerlendiriyorum” dedi. Zamanaşımı tartışmaları anımsatılarak, “Sonucundan bir şey bekliyor musunuz?” diye sorulması üzerine, Şahin, “Bu konuda iki farklı görüş var. Hangi görüşe göre işlem yapılır, onu hep birlikte bekleyip göreceğiz ama şu anda Mayıs ayının 30’undayız. İki gün önce 27 Mayıs 1960 ihtilalinin yıldönümü dolayısıyla bu ülkede askeri müdahalelerin ne kadar gereksiz olduğu ve Türkiye’ye neler kaybettirdiği çok konuşulmuştu. Dolayısıyla böyle bir ayda böyle bir gelişmeyi o nedenle çok dikkat çekici bulduğumu ifade ettim” diye konuştu. 
 
Nejat Tümer için bugün askeri tören yapılacak 
Darbenin komutanlarından biri olan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Mehmet Nejat Tümer, tedavi gördüğü hastanede dün 87 yaşında hayatını kaybetti. 1980 ile 1983 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan, Milli Güvenlik Konseyi ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeliği görevlerinde de bulunan Tümer için bugün Deniz Harp Okulu’nda askeri tören düzenlenecek. Nejat Tümer törenin ardından İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.
 
radikal