Zonguldak’ta, 30 madencinin öldüğü patlamaya dair hazırlanan raporda şok detaylar yer aldı. Raporda, saat 13.15’ten, patlamanın olduğu 13.27’ye kadar geçen 12 dakikada metan gazı oranının yüzde 4’ün üzerinde seyrettiğine dikkat çekilerek, neden ekipmanların durdurulmadığı sorgulandı

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda, galeri açma ve hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Yapı-Tek’te çalışan 30 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasıyla ilgili ikinci bilirkişi raporu tamamlandı.

Kaçış planı uygulanmadı

Raporda, TTK bakım rapor defterindeki kayıtlara göre galeri-2’de saat 13.15’ten, patlamanın meydana geldiği 13.27’ye kadar geçen 12 dakikada metan gazı miktarının yüzde 4’ün üzerinde seyrettiğine dikkat çekildi. Raporda, “Son 12 dakikada, patlama olasılığının çok yüksek olduğu bilindiği halde, Uzaktan Gaz İzleme Merkezi görevlilerince nasıl bir çalışma yapıldığı, görevlilerin aşağıda çalışan Yapı-Tek çalışanlarına neden haber ulaştırmadığı, neden tüm ekipmanların durdurulmadığı, neden acil kaçış planının uygulanmadığını anlamak mümkün değildir” denildi.

Çalışma durdurulmalıydı

’Degaj’ sonrası metan gazı oranının patlama seviyesi olan yüzde 5’i geçme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, “Olayda, Uzaktan Gaz İzleme Merkezi’nce ölçülen tehlikeli metan oranına rağmen, çalışmaların durdurulmadığı anlaşılmakta olup, bu durum büyük bir hatadır” denildi. Ocakta havalandırmada kullanılan pervanelerin hatalı yerleştirildiği, bunun sonucunda da galeri-1’de degaj sonrası açığa çıkan metanın, patlamanın olduğu galeri-2’ye taşındığı kaydedildi. Sistemdeki hava kapılarının güvenli olmadığının kaydedildiği raporda, gaz yükselmesi durumunda sesli, ışıklı ikaz veren seyyar metan dedektörlerinin bulundurulmamasının da büyük hata olduğu vurgulandı.

Mühendisler de suçlandı

Faciaya neden olan hata ve eksikliklerin 17 madde halinde gerekçeleriyle anlatıldığı raporda, Yapı-Tek yöneticisi ve sorumlu personeli ile kazada ölen iki mühendis Koray Kebapçı ve Ramazan Yavuz da suçlandı. Ölen mühendisler Kebapçı ve Yavuz, sensörler ve pervanalerin hatalı yerleştirilmesinden sorumlu tutuldu. Kebapçı ayrıca, elindeki gaz ölçüm cihazıyla düzenli ölçüm yapmamak ve gaz maskesi olmadan ocağa giren işçileri denetlememekle suçlandı. Raporda, ölen maden işçileri de, göz maskesi takmadıkları için ihmalkarlıkla suçlandı.

Dava açılacak

Raporda taşeron firma Yapı-Tek’e de ağır eleştiriler yöneltildi. Rapor doğrultusunda sorumlular hakkında ’taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan dava açılacağı belirtildi. Patlamayla ligili olarak halen tutuklu kimse bulunmuyor.