Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan "Böbrek Günü" nedeniyle bir açıklama yapan BBP Merkez İlçe Başkanı Ertan Gökçe, böbrek hastalığının günümüzdeki önemli rahatsızlıklar arasında yer aldığını söyledi. Vatandaşların bu hastalığa yakalanmamak için dikkatli olması gerektiğini savunan Gökçe, “Sağlık Bakanlığı"nın böbrek hastalığıyla ilgili olarak çalışmalarını insani fakat yetersiz buluyoruz. İnancımıza göre yaşlılık ve ölümün haricinde her şeyin çaresi vardır. Tıp ilmi bunu araştırıp, çözmekle mükelleftir. İnsanları ömür boyu diyalize mahkum edeceğimize ya da "Bir hasta ölse de böbreğini başkasına verelim" diyeceğimize sorunun kökten çözümü için bilimsel çalışmalar yapmalıyız. Bununla birlikte en azından İran"daki gibi böbrek hastalarına sağlam böbreklerini bağışlayan kişilere devlet yardımı projesini başlatabiliriz. Böylece ülkemizde kronik böbrek hastalığının çözümünü sağlamış olabiliriz ve de devletimiz bir hastalın aylık 2 bin TL"ye varan tedavi masraflarından kurtulmuş olur” dedi.

DİYALİZ HASTASI SAYISI ARTIYOR
Diyalize giren hasta sayısının 1991 yılında 3 bin 500 olduğunu ve bu rakamın şimdilerde 20 kat artarak 60 bine ulaştığına işaret eden Gökçe, 20 yaşından büyük her altı kişiden birinin böbrek hastası olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişi böbrek hastası. Şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite ve böbrek hastalığı olanların sayısı hızla artmakta, toplumda hiç hastalığı olmayan insan sayısı yok denecek kadar az. Ülkemizde tedavi imkanlarına ulaşmak çok kolaylaştı ancak koruyucu hekimlik uygulamaları ihmal ediliyor. Acilen koruyucu hekimlik uygulamaları devreye sokulmalı ve teşvik edilmeli. Sağlıklı yaşama alışkanlıkları toplumda bir bilinçlendirme politikası içinde yerleştirilmeli, aksi takdirde sağlık harcamaları hızla artacak. Sağlık harcamaları son 6 yılda 6 milyar TL"den 40 milyar TL"ye çıktı, bu artışın hızla yükselmesi bekleniyor. Böbrek hastaları, diyabet, obezite, hipertansiyon ve kanser hastalarının tedavisi sağlık harcamalarının yarısını oluşturmaktadır ve bu hastaların toplam sağlık harcamaları içindeki payı her geçen gün artmakta ve önü alınamaz noktaya doğru gitmekte” diye konuştu.
Sağlık hizmetlerine ulaşmanın kolay olması gerektiğine işaret eden Gökçe, son dönemde sağlık alanında yapılan zamların vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasını güçleştirdiğini iddia ederek, katılım payı uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Şuan hastanelerde alınan 8 TL"lik muayene ücretinin fazla olduğunu savunan Gökçe, bu ücretin tamamen kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi. -iha