Türkiye’de belgesel sinemanın üretimini ve izleyici ile buluşmasını sağlamak, belgesel sinemacılar arasında dayanışma ve işbirliğini güçlendirmek üzere yola çıkan ve bu yıl 15. kez düzenlenecek olan 1001 Belgesel Film Festivali 27 Eylül'de başlıyor. 2 Ekim'e kadar devam edecek olan festival 15. Yıl temasını “Sistem hatası” olarak belirledi. Festivalde filmini göstermek isteyen yönetmenler için son başvuru tarihi ise 18 Mayıs 2012.
"Sistem hata veriyor" diyen festival, temasını günlük yaşamımızın ayrılmaz parçası haline gelen bilgisayar teknolojisinin “durduğu” ve yeniden başlatılmadan kendini toplayamadığı noktaya işaret ediyor. Siyaset, ticaret, adalet, milliyet, diyanet toplumların ve bireylerin özgür seçimlerini günden güne daraltan yeni egemenlik aklının hizmetinde. Tüm nehirlerin yatağı, aynı bataklığa doğru değiştiriliyor. İnsanın ilkel içgüdü, korku ve refleksleri yaşama hakim kılınıyor. Bilinç, aşırı yüklemeyle tıkanan kanallardan geçip yardıma gelemiyor. Çözüm "sistemin yeniden başlatılması" olabilir mi?
Gerçeğin 7 Rengi, Ortadoğu Ve Afrika, Genç Belgeselciler - İlk Filmler gibi bölümlere sahip olan 1001 Belgesel Film Festivali, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz ünlü sinemacı Théo Angelopoulos gibi, “Sinemanın Dünyayı kurtarabileceğine” inanmak istediğini, tüm dünyadan sistem hatasını aktaran, belleklerimizi tazeleyen, bilincimizi uyaran gerçek öykülerle perdeye taşıyor.