Aydın İl Tarım Müdürlüğü Kontrol şubesi tarafından Aydın"da okul kantinlerinde yapılan denetimlerde 10 kantinin öğrencilere son kullanma tarihi geçmiş et ürünleri sattığı ortaya çıktı.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, öğrenci velilerinden gelen şikayetler üzerine Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi ekiplerinin Ekim ayı içerisinde İl genelinde 68 okul kantinin de denetim yaptığını, kontrollerde 154 kilogram son kullanım tarihi geçmiş et ürünleri ele geçirdiklerini belirterek, “Tarım İl Müdürlüğü Kontrol şubesindeki ekiplerimiz okullarda sık sık denetimlerini yapıyorlardı. Ancak son günlerde öğrenci velilerinden gelen şikayetler üzerine yaptığımız denetimlerde 10 okul kantinin de son kullanma tarihi geçmiş 126 kilogram tavuk eti, 28 kilogram sucuk ve salam, yağ ve ekmek gibi gıda ürünleri ele geçirdik. Kantin işletme sahiplerini bin 144"er TL para cezası uygulandı” dedi.
Okul kantinlerinde yapılan denetlemelerde insan sağlığına zarar verecek gıda ürünleri satanlar hakkında para cezası uygulandığını, ancak bu kişilerin tekrar yakalandığı taktirde ruhsatlarını iptal edeceğini de belirten Vali Coş, “Arkadaşlarımız gıda denetimlerine devam edecekler. Bu denetimlerde hiç kimseye müsamaha göstermeyeceğiz. Halkın sağlığına tehdit oluşturan gıda ürünlerini satan işyerlerine gerekli uygulamalar yapılacaktır. İkinci kez yakalandıkları taktirde bu kantinlerin ruhsatlarını iptal edeceğiz. Okul kantinlerini bizlerin denetlediği kadar okul idaresinin ve okul aile birliklerin de denetmeleri gerekmekte” diye konuştu.
KANTİNLERDE İHALE ŞARTNAMELERİ DEĞİŞECEK
Vali Coş, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında tekrar ihaleye çıkacak olan okul kantinlerin ihale şartnamelerinde değişikliğe gidileceğini de belirterek, şunları söyledi: “İhale şartnamesine, işletmelerin yüzde 20 ila yüzde 30"a geçmeyecek şekilde ürünlere kar marjı koymaları yönünde bir ibare koyacağız. Çocuklarımız kantinden ucuza alışveriş yapabilecekler. Okullarımız bizim için çok önemli noktalar. Okul kantinlerini sadece ticari bir yer olarak görmemek gerek"