Antalya'daki otellerde gösteri yapmak için gelen Kazakistan Devlet Dans Topluluğu'nun 10 üyesi, izinsiz çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Beldibi Jandarma Karakolu'nda 2 gün boyunca gözaltında tutulan dansçılar, 1 haftadır da Yabancılar Polisi'ne ait pansiyonda sınırdışı edilmeyi bekliyor.

İddiaya göre olay şöyle gerçekleşti; 45 gün önce kentte bulunan 5 yıldızlı otellerde dans gösterisi yapmak için Antalya'ya gelen Kazakistan Devlet Dans Topluluğu'nun 10 üyesi, Beldibi'nde bulunan Zürih Otel'e yerleşti. Mr. Production & Organization şirketi sahibi Hakan Kavuncu'nun davetlisi olarak kente gelen 7'si kadın 10 dansçı, anlaşma sağlanan bazı otellerde deneme gösterilerine de çıktı. Bir süre sonra kaldıkları otelden ayrılıp başka bir otele yerleşmek isteyen dansçılarla otel yönetimi arasında problem çıktı. Otel yönetimi dansçıların verdiği parayı az bulup çıkışlarını yapmadı. Kazak dansçılar otelde mahsur kaldıkları gerekçesiyle jandarmaya başvurdu.

Beldibi Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı yaklaşık 30 asker, dansçıları otelden alıp jandarma karakoluna götürdü. Dansçılar otel yönetiminden şikayetçi olmazken, jandarma dansçılar hakkında izinsiz çalıştıkları gerekçesiyle yakalama ve gözaltına alma tutanağı tanzim etti.

BİR HAFTADIR PANSİYONDA KALIYORLAR

2 gün boyunca gözaltında kalan dansçılar Tatyana Makarova, Oksana Mamontova, Yelena Karavayeva, Bıbıgul Ospanova, Mılena Zelenina, Leila Zhunussova, Irına Massyorova, Murat Alıyakparov, Akhmet Akhmetov ve Dmıtrıy Mamontov, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne götürülüp, burada fotoğrafları çekilip parmak izleri alındı. Ardından Kazak dansçılar, bir hafta önce sınır dışı edilmeleri için Antalya Emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. 10 dansçı, Konyaaltı'nda bulunan ve sınırdışı edilecek yabancıların kaldığı pansiyona yerleştirildi.

SAVCILIĞA ŞİKAYETTTE BULUNULDU

Gelişmelerin ardından organizatör Hakan Kavuncu, avukatı Ali Aksoy aracılığıyla şikayette bulundu. Avukat Aksoy, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, dansçıların suç işledilerse mahkemeye sevk edilmelerini istedi. Aksoy dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen 10 dansçı, 1 haftadır pencere ve kapıları demir parmaklıklarla örülü, giriş ve çıkışı izne tabi alanda polis zoruyla gözaltında tutulmaktadır. Pasaport kanununda yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahatleri hakkında kanunda 'izinsiz çalışanların sınırdışı edileceğine dair' hiçbir yasal düzenleme yoktur. Şu halde yasa koyucunun Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde yabancı uyruklu kimselerin Türkiye'de çalışma koşullarını yeniden düzenlediği, yabancıların Türkiye'de ikamet, seyahat ve çalışmalarına göre resmen olmasa dahi fiilen gözaltı olarak değerlendirilmektedir ve alıkoyma işlemi durdurulmalıdır.”

Cumhuriyet Savcısı Adnan Tabar dilekçe üzerine Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne yazı göndererek, pansiyonda tutulan dansçıların durumlarının araştırılması, haklarında hangi eylem nedeniyle ne soruşturma yapıldığı, neye istinaden tutulduklarının tesbiti, haksız yere veya yasal olmayacak şekilde tutulduklarının belirlenmesi halinde görevlilerin tesbiti ve Cumhuriyet Savcılığına bildirilmesini istedi. Savcı Tabar ayrıca, dansçıların yasal olmayacak şekilde tutuldukları takdirde derhal serbest bırakılmaları, başka bir işlem yapılıyorsa acele olarak bu işlemlerin bitirilmesini istedi.

Organizatör Hakan Kavuncu Antalya Valiliği ve Kazakistan'ın Ankara'da bulunan büyükelçiliğine de şikayette bulunduğunu söyledi