Bundan yaklaşık bir ay önce Ankara’da elim bir terör saldırısı sonucu onlarca vatandaşımızı toprağa vermiştik. Keza askerimiz, polisimiz ve vatandaşlarımız her daim terör eylemlerine maruz kalmaktadır. Geçtiğimiz Cuma günü de Fransa’nın başkenti Paris, eş zamanlı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarla kana bulandı. Dünyayı şoke eden ve Fransa'da sınırların kapatılıp, olağanüstü hâl ilan edilmesine yol açan terör saldırılarında en az 150 kişi hayatını kaybetti. Hep dedik ve diyoruz, terörün dini, ırkı, cinsiyeti olmaz diye… Maalesef ateş düştüğü yeri yakıyor. Bugüne kadar biz çok yandık. Umarım tüm dünyada vakit kaybetmeden teröre karşı pozitif adımlar atılır.

1 Ocak 1 Milat

Tüm ülkemin sonucunu merakla beklediği Genel seçim yapıldı. Sonuçta sandıktan istikrar çıktı. Sanayicisinden esnafına, esnafından çalışanına, memuruna, artık ülkem insanı işlerine kanalize oldu. 1 Ocak 2016 itibari ile asgari ücret net 1.300 TL oluyor. Dolayısı ile 1 Ocak 2016 sonrası asgari ücretli bir personelin, işverenine aylık maliyeti ortalama yaklaşık 2.000 TL civarı olacak. Piyasada özellikle işverenin yükleneceği artı maliyetin bir kısmının yine Devlet tarafından desteklenmesi gerektiği fikri konuşulmaktadır.

Peki, gelelim İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yapılacak değişikliklere…

Yönetmelik değişikliğine göre, 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile

AZ TEHLİKELİ SINIF İŞ KOLLARINDA

Halen çalışan başına düşen asgari İş Güvenliği Uzmanlığı süresi 6 dakikadan; 10 dakikaya

Halen çalışan başına düşen asgari İşyeri Hekimliği süresi 4 dakikadan; 5 dakikaya

 

TEHLİKELİ SINIF İŞ KOLLARINDA

Halen çalışan başına düşen asgari İş Güvenliği Uzmanlığı süresi 8 dakikadan; 20 dakikaya

Halen çalışan başına düşen asgari İşyeri Hekimliği süresi 6 dakikadan; 10 dakikaya

 

ÇOK TEHLİKELİ SINIF İŞ KOLLARINDA

Halen çalışan başına düşen asgari İş Güvenliği Uzmanlığı süresi 12 dakikadan; 40 dakikaya

Halen çalışan başına düşen asgari İşyeri Hekimliği süresi 8 dakikadan; 15 dakikaya çıkacaktır. Yanı sıra tam zamanlı olarak görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimlerinin de bakabilecekleri çalışan sayısı da değişecektir.

Örneğin Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde şu an için her 1000 kişiye 1 İş Güvenliği Uzmanı tam zamanlı olarak görevlendirilirken; 1 Ocak 2016 itibari ile her 250 kişiye 1 İş Güvenliği Uzmanı tam zamanlı olarak görevlendirilecektir.

Takdir edersiniz ki 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile Çok Tehlikeli sınıfta kişi başına düşen İş Güvenliği Uzmanı süresi nerede ise yaklaşık 3,5 katına çıkmış olacaktır.

Normal şartlarda sürelerin artması, İş Güvenliği faaliyetlerinin işyerlerinde yürütülmesi, tehlikelerin tanınması ve risklerin bertaraf edilmesine pozitif anlamda katkıda bulunacak, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı arkadaşların çalışanlar ile daha çok vakit geçirmelerine olanak sağlayacaktır.

Lakin bir diğer husus var ki, üzerinde kafa yormak gerekli, süre artışı ile işletmelerin girdi maliyetlerinde ister istemez bir artış meydana gelecektir. İşletmelerin buna hazır olduklarını düşünmemekle beraber, ülke genelinde mevcut uzman sayısının resmiyette yeterli gibi görünse de fiiliyatta yeterli olmadığıdır. Birçok İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri Hekiminin sertifika almasına rağmen, işin risk boyutunu düşündüklerinden midir, yoksa sınava ofislerindeki sertifika koleksiyonlarına bir yenisini daha ekleme amaçlı mı girmişlerdir bilinmez, İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği yapmamaktadırlar. Kendi tercihleridir ve saygı duyulmalıdır.

 Gelelim Bakanlıkça Yetkilendirilmiş olan kurumlara OSGB’lere…

Piyasa zorlu, koşullara ayak uydurmak zor, serbest piyasanın yaratmış olduğu rekabet, fiyatları olumsuz etkilemiş, fiyatlar dipte, birde üstüne üstlük 1 Ocak 2016 ‘da süre artışı var. Süre artışı sonucu fiyatları güncellemeli, fakat nasıl? Hangi firma bir anda 3,5 kat fiyat artışını kabul eder. Hadi bir miktar fiyat artışı yaptın, zaten fatura tahsilinde sıkıntı yaşanıyor sonrası nasıl olur?

Sorular sorular sorular…

Sözün kısası, Türkiye’min İş Güvenliği alanındaki süre artışına hazır olmadığını, asgari ücret artışının ve İş Güvenliği alanında yapılacak olan süre artışının dolaylı olarak yarattığı maliyetin eş zamanda işverenin sırtındaki yükü büyük oranda arttıracağını düşünüyor, süre artışının ötelenmesi gerektiğine inanıyorum. İllaki yönetmelik yürürlüğe girecekse, en azından İş Güvenliği Uzmanı süreleri tehlike sınıflarına göre 10; 20; 40 dakika yerine 10; 15; 20 dakika olmalıydı diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Unutmayalım  “Önlemek, Ödemekten Ucuzdur”

Saygılarımla.