Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası’nın ülkedeki banka yönetimlerini piyasaya kaçak yollarla Çin’den giren bu kalemlere karşı uyardı.
 
Arapça basılan Emarat El Yevm gazetesindeki habere göre ‘önemli ve çok acil’ başlığıyla gönderilen mektupta Dubai suç soruşturma müdürlüğünden kendilerine uyarı yazısı geldiği ve kalemlerin kaçak yollardan ülkeye getirildiğinin tespit edildiği ifade edildi.
 
Merkez Bankası, BAE’deki 23 milli ve 28 yabancı banka birimine uyarı mektubu gönderdi. Verilen bilgiye göre normal kağıda Çinli kalem ile yazılan metin bir ile dört saat sonra kayboluyor ve belgelerin geçerliliği de kalmıyor.
 
Mektupta ‘banka yetkililerinin resmi belgeleri ve çekleri imzalarken müşterilere ait kalemleri kullanmamaları, sadece kendi şahıslarına ait kalemleri kullanıp işlem yapmalarını ve bu konuda çok dikkatli olmaları’ istendi.
 
Çinli kalemlerin herhangi bir kaleme benzediği fakat mürekkebinin bir müddet sonra çek ya da diğer belgelerden kendi kendine kaybolduğu ve belgeleri hükümsüz hale getirdiği hatırlatıldı. Çinli kalemlerin fiyatının da çok ucuz olduğu kaydedildi.
 
Başka bir haberde Gulf News’e konuşan bir emniyet yetkilisi Dubai’de bazı dükkanlara baskın düzenlediklerini ve Çin’den gelen bu tür kalemlere el koyduklarını söyledi.