Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. Kuruluş belgesi Roma Statüsü'dür.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Ne Zaman Kuruldu?
UCM, 18 Temmuz 1998 tarihinde Roma'da yapılan bir diplomatik konferansta kabul edilen Roma Statüsü ile kurulmuştur. Mahkeme, 1 Temmuz 2002 tarihinde yürürlüğe giren statü ile faaliyete geçmiştir.
Anlaşmada Kimlerin İmzası Var?
Roma Statüsü, 120 devlet tarafından kabul edilmiş, 7 devlet olumsuz oy kullanmış ve 21 devlet çekimser kalmıştır. Mahkeme, altmışıncı onay belgesinin BM Genel Sekreterliğine tesliminden 60 gün sonra yürürlüğe girmiştir.
Mahkemenin Yetkileri
UCM, yalnızca bireyleri yargılayabilir; devletleri yargılama yetkisi yoktur. Mahkeme, taraf devletlerin sınırları içinde veya taraf devlet vatandaşları tarafından işlenen suçları yargılama yetkisine sahiptir. UCM, ulusal mahkemelerin tamamlayıcısı olarak işlev görür ve kendi vatandaşlarını yargılamak istemeyen ülkelerde devreye girebilir.
Roma Statüsü Nedir?
Roma Statüsü, UCM'nin kuruluşunu ve işleyişini belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. 128 maddeden oluşmakta ve UCM'nin sürekli bir mahkeme olmasını, uluslararası suçları kovuşturma görevini üstlenmesini öngörmektedir. Mahkeme merkezi Lahey'de bulunmaktadır.
Sonuç
UCM, uluslararası toplumun en ağır suçlarla mücadele etme amacını taşır ve ulusal mahkemelerin işleyişine yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.