Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

WhatsApp, hizmet şartlarını ve gizlilik politikasını güncellemiş ve yer yerinden oynamıştı. Kullanıcılarının verilerini toplayıp işleyecek ve bunları Facebook iştirakleri ile paylaşacak olan WhatsApp, 8 Şubat 2021'e kadar kullanıcılarına süre tanımıştı.

Yaşanan WhatsApp gerginliğinden sonra, platform kullanıcılarının yüzde 11'ini kaybetmiş ve rakip firmaların güçlenmesine neden olmuştu. Bugün ise WhatsApp uzun süren sessizliğini bozdu. Bakın WhatsApp kendini nasıl savunuyor.

WhatsApp, hangi bilgilerin toplanmadığını ve ana şirketi Facebook ile paylaşılmadığını detaylandıran yeni bir açıklama yaptı.

WhatsApp, güncellenen gizlilik politikası bildirimini herkese sunduğunda, sosyal medyada WhatsApp'ın Facebook ile çok fazla kullanıcı verisi paylaşacağı ve mesajların artık kullanıcılara özel olmayacağı iddiasıyla birçok varsayım atıldı.

Ancak, WhatsApp'ın kullanıcılar veya grup mesajları arasındaki özel mesajları görmediğini ve bu uçtan uca şifrelemenin platformlarında çalışmaya devam edeceği söyleniyor.



WhatsApp ayrıca herkesin kimi aradığını veya mesajlaştığını kaydetmediğini de belirtiyor.

Bu doğru olsa da, WhatsApp yine de Facebook ile kullanıcı verisini paylaşıyor olacak. Bunlar arasında, hesap bilgileri, telefon numarası, IP adresi, işletim sistemi, tarayıcı ayrıntıları ve pil sağlığı bilgileri gibi veriler yer alıyor.

Şöyle bir durum daha var. WhatsApp'a Ağustos 2016'dan sonra katılan kullanıcılar, o sırada mevcut kullanıcılara sunulan bir seçenek olan Facebook ile verilerini paylaşmaktan vazgeçemiyor. Yani WhatsApp her türlü verinizi topluyor.

Aşağıdan WhatsApp'ın konu ile ilgili yaptığı açıklamaya ulaşabilirsiniz.

Özel mesajlarınızı göremeyiz veya aramalarınızı duyamayız, Facebook da göremez: Ne WhatsApp ne de Facebook mesajlarınızı okuyamaz veya WhatsApp üzerinden arkadaşlarınız, aileniz ve iş arkadaşlarınızla yaptığınız aramaları duyamaz. Ne paylaşırsanız paylaşın, aranızda kalır. Bunun nedeni, kişisel mesajlarınızın uçtan uca şifreleme ile korunmasıdır. Bu güvenliği asla zayıflatmayacağız ve taahhüdümüzü bilmeniz için her sohbeti açıkça etiketleriz.

Herkesin kime mesaj gönderdiğini veya aradığını kayıt tutmuyoruz: Geleneksel olarak mobil operatörler ve operatörler bu bilgileri saklarken, bu kayıtları iki milyar kullanıcı için saklamanın hem gizlilik hem de güvenlik riski olacağına inanıyoruz ve bunu yapmıyoruz.

Paylaşılan konumunuzu göremiyoruz ve Facebook da göremiyoruz: Konumunuzu WhatsApp'ta biriyle paylaştığınızda, konumunuz uçtan uca şifreleme ile korunur. Bu da konumunuzu paylaştığınız kişiler dışında kimsenin göremeyeceği anlamına gelir.

Kişilerinizi Facebook ile paylaşmayız: Bize izin verdiğinizde, mesajlaşmayı hızlı ve güvenilir hale getirmek için yalnızca adres defterinizdeki telefon numaralarına erişiriz ve kişi listelerinizi Facebook'un sunduğu diğer uygulamalarla paylaşmayız.

Gruplar gizli kalır: Mesaj göndermek ve hizmetimizi spam ve kötüye kullanımdan korumak için grup üyeliğini kullanırız. Bu verileri reklam amacıyla Facebook ile paylaşmayız. Yine, bu özel sohbetler uçtan uca şifrelenmiş olduğundan içeriklerini göremeyiz.

Mesajlarınızı kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz: Daha fazla gizlilik için, mesajlarınızı gönderdikten sonra sohbetlerden kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 

Verilerinizi indirebilirsiniz: Hesabınızda sahip olduğumuz bilgileri doğrudan uygulamanın içinden indirebilir ve görebilirsiniz.