Eğitimde Teknoloji Kullanımı İçin En İyi Araçlar
Teknoloji birçok ortamda hayatımızın merkezi olmuş durumda vepdf ayir sınıflar da istisna değil. Günümüz sınıflarındaki öğrenciler teknolojiyle çevrelenmiş bir dünyada büyüyorlar. Cep telefonu, bilgisayar, televizyon veya diğer cihazların olmamasının neye benzediğini bilmiyorlar.
Öğrencilerin teknolojiyle bu kadar yakın olmasına rağmen, eğitim kurumları teknolojiyi sınıflara entegre etmekte yavaş kalabilmektedir. Birçok okul, öğretim tasarımında hala kitaplar, defterler, beyaz tahtalar ve posterler gibi analog araçları kullanır. Bunun bir sebebi kaynak yetersizliği olabilir.
Bazı okullarda eski projektörlerin yerine geçen akıllı tahtaların yanı sıra farklı markaların sponsorlu tabletleri gibi öğrencilerin kullanabileceği dijital cihazlar da bulunur. Böylelikle okuma, yazma, dinleme ve izlemenin ötesine geçmek, gerçek yaşam simülasyonları ve interaktif oyunlar tasarlamak mümkün olur.
Eğitimde teknoloji kullanımı örnekleri sadece fiziksel cihazlardan ibaret değil. Yaygın kullanılan PDF belgeleri de hem dersler sırasında hem de dışında verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Örneğin, PDF Guru gibi platformların PDF ayır[1] veya birleştirme araçlarından konu anlatımında, ödev değerlendirmede veya sınav sonuçlarını arşivlemede yararlanılabilir.
Teknoloji, eğitimin birçok yönünü kolaylaştırma ve daha adil hale getirme potansiyelini taşır. Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin eğitimde teknoloji için sınıfta yararlanabileceği ve kendilerini geleceğe hazırlayabileceği araçlara birlikte göz atalım.
1. Kahoot!
Oyunlara ve sorulara dayanan bir eğitim platformudur. Bu araçla öğretmenler derslere takviye olarak anketler, tartışmalar veya testler oluşturabilir. Materyaller sınıfta tahtaya yansıtılır ve öğrenciler tarafından cevaplanır. Böylece aynı anda hem oyun hem de öğrenme gerçekleşir. Uygulama, oyun temelli öğrenmeyi destekler. Bu da öğrenci katılımını artırarak dinamik, sosyal ve eğlenceli bir eğitim ortamı yaratır.
2. Socrative
Eğitim konusunda tutkulu olan bir grup girişimci ve mühendis tarafından tasarlanan bu sistem, öğretmenlerin egzersizler veya eğitim amaçlı oyunlar oluşturmasını sağlar. Bunları öğrenciler mobil cihazları (akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar) kullanarak çözebilirler. Öğretmenler aktivitelerin sonuçlarını görebilir ve sonuçlara bağlı olarak sıradaki derslerini daha kişiselleştirilmiş hale getirecek şekilde düzenleyebilir.
3. Thinglink
Eğitimcilerin müzik, ses, metin ve fotoğraf olan interaktif görseller yaratmasına olanak tanır. Bunlar web sitelerinde veya X ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında paylaşılabilir. Bu uygulama, öğretmenlere öğrencilerin bilgisini genişletebilecek interaktif içerik yoluyla merakını uyandıran öğrenme yöntemleri yaratma olasılığı sunar.
4. TED-Ed
Öğrenciler, öğretmenler ve animatörlerin, genel olarak bilgiyi ve iyi fikirleri yaymak isteyen kişilerin işbirliğiyle eğitici dersler oluşturmayı sağlayan bir eğitim platformudur. Bu web sitesi, bilgiye hem öğretmenler hem de öğrenciler tarafından eşit şekilde erişilmesine olanak tanır. Burada başkalarının öğrenme sürecine aktif olarak dahil olabilirsiniz.
5. ClassDojo
Öğrenci davranışını geliştirmek üzere tasarlanmış bir uygulamadır. Öğretmenler öğrencilerine hemen geri bildirim verirler. Böylece sınıftaki iyi davranış puanlarla ödüllendirilir ve öğrenciler öğrenme sürecine karşı daha anlayışlı bir tutum benimser. Ortak çalışmak için öğrencilere gerçek zamanlı bildirimler gönderir; örneğin “Aferin, Gökçe!” ve “+1”. Öğrenci davranışı hakkında toplanan bilgiler sonra internetten ebeveynleriyle ve idari birimlerle paylaşılabilir.
6. Storybird
Öğrencilerin hikaye anlatımı yoluyla yazma ve okuma becerilerini geliştirmeyi hedefler. Bu araçta öğretmenler, basit ve temiz bir arayüz kullanarak interaktif ve sanatsal çevrimiçi kitaplar oluşturabilir. Yazılan hikayeler blog yazılarına gömülebilir, e-postayla gönderilebilir ve basılabilir. Ama yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil. Öğretmenler öğrencilerle proje yaratabilir, sürekli geri bildirim verebilir ve derslerle notları düzenleyebilir.
7. Animoto
Kısa sürede ve her türlü mobil cihazdan yüksek kalitede videolar oluşturmanıza yardım eden dijital bir araçtır. Öğrencilere ilham verir ve derslerini geliştirmelerine destek olur. Animoto’nun arayüzü arkadaşça ve pratiktir. Bu da öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarına uyum sağlayan görsel-işitsel içerik yaratmalarına olanak tanır.
8. PDF Guru
Bu online platform PDF’le ilgili tüm işlemleri gerçekleştirmenize olanak tanıyan araçları tek bir çatı altında sunar. En yaygın kullanılan dosya formatı olan PDF, öğretmenlere ders materyallerini dikkat çekici biçimde sunma fırsatı verir. Uzun olan konuları ayırabilir, parça parça belgeleri birleştirebilir, en baştan bir PDF oluşturabilir, varolan PDF’leri düzenleyebilir ve hatta yapay zekayı kullanarak kısa özetler çıkarabilirsiniz. Bu belgelere not ve yorum ekleyebilirsiniz. Oluşturulan dosyayı paylaşmak da kolaydır ve bütün cihazlarda aynı şekilde görüntülenir.
9. Nearpod
Öğretmenlerin öğrencileriyle ilgi çekici dersler yaratmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan interaktif sunum platformudur. Öğretmenler sunumlarına testler, anketler, sanal geziler gibi interaktif unsurlar ekleyebilir ve böylece daha ilgi çekici hale getirebilir. Gerçek zamanlı veri ve analitik sunarak öğretmenlerin öğrenci gelişimini takip etmelerini ve derslerini buna göre uyarlamalarını sağlar.
10. Quizlet
Öğrencilerin bilgi kartları oluşturup paylaşmalarına yardım eden bir ders aracıdır. Onların bağımsız olarak veya sınıf arkadaşlarıyla birlikte çalışmalarına ve öğrenmelerine fırsat verir, böylece öğrenmeyi daha interaktif ve ilgi çekici hale getirir. Bu uygulamada gerçek zamanlı veri ve analitik sunar. Böylece öğrenciler ilerlemelerini takip ederek geliştirmeleri gereken alanlara odaklanabilir.
Eğitim ile ilgili teknolojik ürünler
Yukarıdaki uygulama listesinde geçen akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar dışında, okulun bütçesine bağlı olarak sınıf ortamında kullanılabilecek, eğitimle ilgili teknolojik ürünler arasında şunları sayabiliriz:
● Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanat gerçeklik (VR) cihazları
● Projektörler ve televizyon ekranları
● Öğrenme yönetim sistemleri
● Mikrofonlar ve hoparlörler
● E-kitap okuyucular
● 3 boyutlu yazıcılar
● HD ve 360 derece kameralar
● Yapay zeka ve robot teknolojisi
● E-spor sistemleri
Sonuç
Teknolojinin eğitime faydaları saymakla bitmez. Yukarıdaki araçlar ve uygulamalar sayesinde öğretmenler ders anlatımlarını öğrencilerin ilgisini daha fazla ilgi çekecek hale getirebilirler. Öğrenciler de bu esnada konuları daha iyi kavrayarak akıllarında tutabilirler. Böylece, eğitim sistemi tam anlamıyla başarıya ulaşmış olur.