Her geçen gün dünyada ve Türkiye'de çeşitli virüslerin sebep olduğu milyonlarca hastalık ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de çocuklarda yanaklarda kızarıklıkla başlayan beşinci hastalık. Parvovirüs B19 adlı virüsün neden olduğu beşinci hastalık ebeveynleri korkutuyor.

BEŞİNCİ HASTALIK NEDİR?

Tercüman'da yer alan habere göre beşinci hastalık genellikle çocuklarda görülen viral bir enfeksiyon olan bu hastalık, ciltte dökülmelere sebebiyet veriyor.

BEŞİNCİ HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk aşamada yüzde, özellikle de yanaklarda "kızarıklık" ile başlıyor; sonrasında ise vücuda yayılıyor. Bu döküntüler genellikle kızarıklık, döküntü veya benekli bir görünüm alabiliyor.

Beşinci hastalık, genellikle çocuklar arasında yayılsa da yetişkinlerde de görülebiliyor. Ayrıca enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temasa geçilmesiyle veya hava yoluyla bulaşabiliyor. Çoğu kişi, hastalığı hafif semptomlarla atlatır ve tedavi genellikle destekleyicidir. Ancak hamile kadınlar için potansiyel risk oluşturabilir, çünkü virüs bebeğe geçebilir ve bazı durumlarda düşük veya doğum anomalileriyle ilişkilendirilebilir.

Yapılan çalışmalar şaşırttı! Gürültü o hastalığı tetikliyor Yapılan çalışmalar şaşırttı! Gürültü o hastalığı tetikliyor

Beşinci hastalığın tedavisi belirtilere göre planlanmaktadır. Döküntüler eğer hastayı rahatsız edecek seviyeye geldiyse alerji ilaçları ile döküntülerin daha hızlı solması sağlanabilir. 2-3 gün dinlenilmesi önemlidir. Zamanında tedavi edilmezse çocukta üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, grip ve diğer ateşli hastalıklarla ilgili riskler artmaktadır.

Öte yandan tüm çocuklarda görülebilen bu hastalığın bağışıklığın zayıf ya da güçlü olması ile birebir ilişkisi bulunmamaktadır. Özellikle okul çağındaki çocuklarda daha yoğun görülür. Süt çocuklarına nazaran kreş yaşından sonra görülme sıklığı artmaktadır. Her viral döküntülü bir hastalık başka bir hastalığın kapısını aralar. Bağışıklığı biraz daha düşürür. Bu açıdan ailenin bilinçli olması ve çocuğun doğru takip edilmesi önemlidir.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BASKILANMAMIŞ ÇOCUKLARDA BU HASTALIK HAFİF GEÇİYOR"

Kocaeli Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Öncel, diğer adı "tokatlanmış yanak sendromu" olan bu hastalıktan korkulmaması gerektiğini söyledi. Öncel, "Bu hastalık damlacık yoluyla bulaşıyor. Aslına bakarsanız diğer solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan pek bir farkı yok. Bağışıklık sistemi baskılanmamış çocuklarda hafif geçtiğini söyleyebilirim" dedi.

Öncel, "Bu hastalığın tedavisi var mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Bu hastalık ortaya çıktıktan sonra kullanılabilecek bir antibiyotik veya herhangi bir aşı yok. Çocuklara doktorun önereceği türden ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Eğer hastalık normal seyrinde ilerlerse 2 ila 3 gün arasında sürecektir zaten."

"MASKELER, BULAŞICI HASTALIKLARIN YAYILMA HIZINI BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜYOR"

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Durmaz da Doç. Dr. Selim Öncel gibi bu hastalığın kamuoyunda lanse edildiği gibi korkulacak bir yanı olmadığını savunuyor.

Durmaz, "Solunum yolu rahatsızlıkları, hafif bir soğuk algınlığından yaşamı tehdit eden ciddi durumlara kadar değişebilir. Dönem itibarıyla tüm yurtta solunum yolu rahatsızlıkları tavan yapmış durumda. Genelde çocuklarda görülen 'beşinci hastalık' da şu sıralar yaygın. Bağışıklığı ve bünyesi güçlü olan çocuklar bu hastalığı kolaylıkla atlatabilir" şeklinde konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Orhan Sevinç Cura ise ülkemizde görülen vakaların %70'ini 5-15 yaş arasındaki çocukların oluşturduğunu ifade etti.

Cura, Doç. Dr. Selim Öncel ve Dr. Yaşar Durmaz'ın aktardıklarına ek olarak şunları kaydetti:

"Herhangi bir çocuk bu hastalığı kaptığı ilk hafta herhangi bir semptom göstermez. Sonrasında yüz kızarır ve tokat yemiş görünümü olur. Biraz daha zaman geçtikten sonra maküler döküntü gerçekleşir. Bu döküntü yetişkinlerde kaşıntılı olarak görülür. Döküntünün tipik olması ve hastalığın prognozunun iyiliği nedeniyle rutin laboratuvar testi gerekmez..."

BEŞİNCİ HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Uzmanlarına belirttiği üzere beşinci hastalığın spesifik bir aşısı bulunmuyor. Ancak hastalığa karşı korunmak için şu önlemler alınabilir:

Elleri sabun kullanarak günde en az 3-4 kere yıkamak.

Hasta veya hastalık belirtisi taşıyan kişilerle temas kurmaktan kaçınmak.

Kalabalık, dar, basık ve mikrop barındıran ortamlardan uzak durmak.

Kişisel hijyen kurallarını bir an olsun bile akıllardan çıkarmamak.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek.

Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu alışkanlıklardan kaçınmak sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.

Vücudun dinlenmesi için yeteri kadar uyumaya özen gösterilmeli.

Uzman isimlerden aldığımız görüşler doğrultusunda beşinci hastalık olarak bilinen enfeksiyon hastalığının ölümcül veya haftalar süren bir özelliği olmadığını da rahatlıkla ifade edebiliriz.

Çocukların sık hastalanmasının genellikle bağışıklık sistemlerinin gelişme aşamasında olmalarından kaynaklansa da çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin bu durumu etkilediğini unutmamak gerekiyor.

Psikolojik açıdan da ebeveynlerin kaygı ve stresten uzak durarak hastalık geçiren çocuklarının bu süreci daha rahat ve kolay atlatmasına katkı sunması önem teşkil ediyor...